xcounter
#

США допоможуть Україні зброєю

ПТРК Javelin на параді на День Незалежності
ПТРК Javelin на параді на День Незалежності
4735

Комітет Сенату США схвалив законопроєкт про збільшення військової допомоги Україні

Законопроєкт "Про партнерство з Україною у сфері безпеки" одноголосно підтримав комітет з міжнародних справ Сенату США. Про це в Facebook повідомила пані посол України в США Оксана Маркарова. Вона написала, що законопроєкт, що користується двопартійною підтримкою, є вкрай важливим і своєчасним в умовах ескалації агресивної поведінки Росії.

Законопроєкт збільшує щорічну американську військову допомогу Україні до $300 млн, включаючи летальну зброю.

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ: "Купіть нам ЗРК Patriot, але протиракетний"

"Цей законопроєкт не міг бути більш своєчасним, щоб послати світу повідомлення, що ми підтримуємо Україну", – заявив голова комітету сенатор від Демократичної партії Боб Менендес, повідомлив Голос Америки. Сенатор підкреслив, що пакет довгострокової допомоги демонструє двопартійну відданість безпечній Україні.

Щоб вступити в силу, законопроєкт повинен бути підтриманий в Сенаті і Палаті представників Конгресу США і підписаний президентом.

США з 2015 року надали Україні військової допомоги на майже два міл'ярди

Раніше повідмоялось, що допомога США у 2021 році передбачає передачу станцій контрбатарейної боротьби, доступ до систем космічної розвідки та розвідувальних засобів спостереження. Також відомо про передачу медичного обладнання та захищених цифрових засобів зв’язку L3Harris, а також про патрульні катери Mk VI.

катер Mk VI
Україна розраховує на 16 патрульних катерів Mk VI

США з 2015 року надали Україні військової допомоги на суму $2 млрд.

Загалом відомо, що Сполучені штати передали Україні коштовне медичне обладнання, броньовані автомобілі підвищеної прохідності типу HMMWV та запчастини до них, багатодіапазонні радіостанції Harris, катери класу Island, ПТРК Javelin, прилади нічного бачення, аптечки, лабораторію для оперативного аналізу хімічних речовин, обладнання для розмінування, радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36, тактичне спорядження, комплекти літньої та зимової камуфльованої форми одягу, бронежилети та кевларові шоломи.

HMMWV
Автомобілі HMMWV в одній з партій під час передачі Україні

Крім того, Україна купувала низку зразків ОВТ, серед яких Міні-БПЛА RQ-11B Raven та ПТРК Javelin.

Читайте також: ЗРК Patriot та F-35 для України: з такими бажаннями не поспішайте, кажуть у США