xcounter
#

ЗРК Patriot та F-35 для України: з такими бажаннями не поспішайте, кажуть у США

ЗРК Patriot  закуповує Польща та Румунія - сусіди України
ЗРК Patriot закуповує Польща та Румунія - сусіди України
6291

Закупівля Україною сучасих американських систем протиповітряної оборони та винищувачів п'ятого покоління буде доречною лише тоді, коли у країни будуть достатні фінансові можливості. Нині такі бажання Києва є передчасними.

Саме такі висновки можна зробити з тверджень, що були висловлені у профільному американському ресурсі Defense News у публікації Ukraine should look to US for air defenses, improved air force з оцінками перспектив військової співпраці США та України.

США
США з 2015 року надали Україні військової допомоги на майже два міл'ярди

Як відомо, США 1 березня оголосили про деталі пакету військової допомоги Україні на 2021 рік, яка, серед іншого включає поставки патрульних катерів Mark VI, контрартилерійських радарів та тактичного обладнання; надання доступу до супутникових знімків та їхнього аналізу; обладнання для забезпечення військової медичної допомоги тощо.

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ: "Купіть нам ЗРК Patriot, але протиракетний"
AN/TPQ-36
AN/TPQ-36 в українській армії

Це ознаменувало першу військову допомогу Україні за адміністрації нового президента США Джо Байдена. Окрім цього, є ще $150 млн, виділених Конгресом на фінансову Ініціативу сприяння безпеці в Україні, але ці гроші будуть виділені лише після того, як оборонні та державні структури США спільно засвідчать, що Україна досягла "достатнього прогресу" у зусиллях з військової реформи.

Тож як на тлі цього обізнані експертні кола у США ставляться до побажань Києва оснастити Збройні сили сучасними американськими ЗРК для вирішення завдань ППО/ПРО, або найсучаснішими винищувачами?

Ян Бжезінський, провідний експерт американської аналітичної організації Atlantic Council (з 2001 по 2005 р. він працював заступником помічника міністра оборони США з питань Європи та політики НАТО) заявив, що розширення співпраці нової адміністрації США в оборонній царині з Україною є необхідним, здійсненним і буде вагомим знаком підтримки Києва.

Пускова ЗРК Patriot

"Найвищі посадові особи адміністрації Байдена в основному походять з команди Обами. Вони досвідчені, у них новий лідер, але поки не до кінця зрозуміло, чим їхня політика буде відрізнятися від років Обами. Їм потрібно сформулювати та продемонструвати, що вони будуть більш наполегливішими у боротьбі з агресією. Деякі їхні первинні заяви та дії, очевидно, показові у цьому відношенні, але ще не чітко відрізняють цю адміністрацію від років Обами", - стверджує Ян Бжезінський у публікації Defense News.

Abrams
Танк Abrams

Одним з таких показових кроків, на його думку, є розширення масштабу та якості військвих навчань з Україною. "Зараз ми в основному надсилаємо кораблі у Чорне море та проводимо тактичну підготовку для військових. А як щодо відправлення бригади чи батальйону в Україну на кілька місяців? Це забезпечило б більш високий рівень залучення та підготовки українців, і це ускладнило б російське планування, продемонструвавши, що не можна ігнорувати активну допомогу з боку США Україні, якщо Москва знову діятиме радикально".

Річного бюджету, що витрачається на закупівлю та модернізацію вього ОВТ ЗСУ, Україні умовно вистачить на закупівлю однієї батареї (4 пускових) Patriot РАС-3+ з протиракетами на один залп.

Він також визнав, що на тлі російської загрози Україні потрібні більш потужні можливості протиповітряної та протиракетної оборони.

"Якщо Росія здійснить масове вторгнення в Україну, то росіяни мають намір використовувати ракети для знищення командно-адміністративних структур противника, критичних сенсорів та логістичних систем". Тож у такому сценарії ЗРК на кшталт Patriot можуть відіграти свою захисну роль.

(Від редакції Defense Express: про вартість систем Patriot та можливості України - у нашому матеріалі ЦНДІ ОВТ ЗСУ: придбання необхідної кількості закордонних ЗРК перевищує ресурсі бюджету ЗСУ у 10 разів)

ЗРК Patriot
Пуски ЗРК Patriot

Але рівень та тип засобів протиповітряної та протиракетної оборони, які можуть забезпечити США, насамперед визначаються спроможністю України належним чином використовувати ці системи. Тож поки Patriot має сенс лише на папері, відзначив Ян Бжезінський.

F-35
Багатоцільовий винищувач-бомбардувальник п'ятого покоління Lockheed Martin F-35 Lightning II / Фото: Wikipedia

Схожа ситуація і з закупівлею винищувачів п'ятого покоління F-35, про перспективне прагнення до яких нещодавно оголосило командування Повітряних Сил ЗС України. Адже нині українські ВПС значною мірою покладаються на застарілі радянські літаки.

За словами іншого американського аналітика, на якого посилається Defense News, Люка Коффі (Luke Coffey, експерт з міжнародних справ аналітичного центру Heritage Foundation, що базується у Вашингтоні), "оновлення українських авіаційних можливостей має сенс, але Україна не повинна намагатися бути у небі рівноправним конкурентом з Росією".

Су-57
Нова російська ставка - багатофункціональні Су-57

Якщо ж формулювати більш жорстко, то "немає можливості, щоб Україна навіть віддалено розглядала платформу на кшталт F-35, враховуючи одиничну вартість та експлуатаційні вимоги до передового винищувача. "Що стосується типу загроз, з якими стикаються в Україні і в якій ролі задіяні ВПС прямо зараз, я не розумію, як вони могли б здійснити придбання F-35", заявив представник Heritage Foundation.

Україна не варто намагатися бути у небі рівноправним конкурентом з Росією

Натомість Люк Коффі запропонував Україні шукати альтернативи для розвитку Повітряних сил, насамперед включаючи розвиток безіплотних систем типу Bayraktar TB2 турецької розробки, які довели свою ефективність проти російської техніки в Лівії, Сирії та під час нещодавнього конфлікту в Нагірному Карабасі між Вірменію та Азербайджаном.

Bayraktar TB2
Безпілотник Bayraktar TB2 має максимальну злітну масу у 560 кг, корисне навантаження – у 55 кг, тривалість польоту – 24 години.

При цьому Люк Коффі оптимістично вважає, що відносини між США та Україною будуть легшими за адміністрації Байдена, ніж за останні 18 місяців правління Трампа. Що може позитивно вплинути на зміст військових та збройових проєктів між двома країнами.

Читайте також: Ударний ефект Bayraktar TB2: після війни у Нагірному Карабаху Велика Британія шукає такі безпілотники для власної армії