xcounter
#

Німці думають, що якщо ціна БМП Puma виросте до 30 мільйонів євро, то вони рідше ламатимуться

9035
Німецька БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецька БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел

Бундерсвер так освоїть гроші з фонду на оборону в 100 мільярдів євро, але темп виробництва теж виявиться "вражаючим"

За даними видання Bloomberg, уряд Німеччини хоче замовити поставку 50 бойових машин піхоти Puma для бундесверу в компаній KMW та Rheinmetall. Очікувана вартість контракту складе аж 1,5 мільярдів євро, при цьому очікується, що усі півсотні БМП будуть поставлені до кінця 2026 року.

Гроші на таку закупку планується взяти із спецфонду на 100 мільярдів євро для посилення німецької армії. Майбутню угоду для початку має схвалити бюджетний комітет бундестагу. А поки що Міноборони Німеччини, KMW та Rheinmetall відмовляються коментувати будь-які деталі по темі цієї угоди.

Читайте також: Рашисти на МТ-ЛБ встановили й 57-мм зенітку С-60: колекція шушпанцерів поповнилась новим зразком

Від Defense Express додамо наступне. Якщо ця угода таки буде схвалена, то неймовірним чином вартість німецької БМП Puma виросте майже удвічі, при цьому стартовий показник в 17 мільйонів євро і так вважався рекордним як для машини такого класу. А заявлений темп виробництва буде навіть менше 20 машин на рік.

Здавалось би, що БМП із настільки високою вартістю, котра зокрема виражає складність її виготовлення, мала би в принципі ніколи не ламатись і демонструвати 100% надійність. Але у реальності вийшло все рівно навпаки – після навчань 37-ої бригади зі складу 7-ої танкової дивізії бундесверу, що тривали всього 8 днів, з ладу вийшли усі 18 машин Puma. Що заодно показало, що німецька армія для виконання своїх зобов’язань в рамках НАТО може покладатись лише на старіші БМП Marder.

Німецька БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел

Настільки гучний провал привів до того, що наприкінці того ж грудня 2022 року Міноборони Німеччини заявило про відмову від замовлень нових БМП Puma. Але у квітні 2023 року бундесвер дав контракт на модернізацію 43 бойових машин піхоти Puma до стандарту S1 вартістю 770 мільйонів євро. Строк виконання робіт – до 2029 року, і це означає середній "вражаючий" темп модернізації лише по 16 машин на рік.

Читайте також: У РФ знову намагаються встановити динамічний захист на БМП-3 та розкрили темпи виробництва машин