xcounter
#

Бундесвер відмовився від замовлень нових БМП Puma після епічного провалу на навчаннях

БМП Puma
БМП Puma
22968

Формально Puma - це найдорожча БМП з цінником у 17 млн євро за одиницю, який мав би дозволити не чути про проблеми з надійністю взагалі

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт [Christine Lambrecht] повідомила, що закупівля бойових машин піхоти Puma буде припинено поки не буде усунуто всі недоліки.

Саме таку заяву зробила очільниця німецького оборонного відомства за результатом скандального результату навчань Бундесверу, пише Spiegel. Варто нагадати, що 37-а танково-гренадерська бригада зі складу 7-ої танкової дивізії Бундесверу проводила навчання під час яких було залучено дві роти - на танках Leopard 2 та БМП Puma. Навчання тривали лише 8 діб, але у результаті усі 18 Puma просто вийшли із ладу. Танки показали себе значно краще - на рівні 80-90%.

Читайте також: Польща розгорне ЗРК Patriot поблизу кордону з Україною та Білоруссю: що може прикрити комплекс

Проблеми з БМП торкнулись електроніки та механізмів башти й на їх усунення знадобиться мінімум 3-4 місяці. Також зазначається, що назвати умови навчань інтенсивними було важко. І це означає, що у випадку реальної війни Бундесвер не може розраховувати на 350 одиниць Puma у строю, а лише не 324 надійних у кращих традиціях "німецької якості" БМП Marder.

Ситуацію також ускладнює те, що 37-а танково-гренадерська бригада мала увійти до складу VJTF - об'єднаної оперативної групи сил швидкого реагування НАТО. І все це накладається на інформацію, що Бундесвері має лише обмежену боєздатність і проблеми є навіть з участю у базових місіях НАТО.

Також це доволі серозний удар по Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall, двох оборонних гігантах Німеччини, які й виробляють БМП Puma. Справа в тому, що у 2013 році вже повідомлялось, що ця машина не відповідає умовам надійності, зокрема електроніки й не була прийнята на озброєння Бундесвером. Ця подія трапилась лише через два роки у 2015.

Важливо й те, що на момент контактування розробки машини у 2002 році мова йшла про доволі значну кількість БМП, які мають бути замовлені. В результаті у 2009 році за 3,1 млрд євро було замовлено 405 одиниць, які у 2012 році скоротили до 350 одиниць.

У 2020 році Міноборони повідомили, що на виробництво цієї кількості машин заплановані витрати у розмірі 5,989 млрд євро, що сформувало вартість однієї машини на рівні 17,1 млн євро. Тобто вкрай високий цінник для того, щоб чути про проблеми з надійністю взагалі, тим паче, що фактичне подвоєння витрат було зв'язано з додатковими вимогами до БМП з боку військових.

Також ситуацію для Krauss-Maffei Wegmann та взагалі німецького озброєння "не красить" ситуація з PzH 2000, які під час реальної експлуатації в умовах війни показали себе не як саме надійне у світі озброєння: 50% всіх цих САУ в ЗСУ стабільно на ремонті.

Зазначимо, що проблемність Puma, або як мінімум, амплуа проблемності, цілком зрозуміла й виробникам. Зокрема Rheinmetall активно просуває і навіть, у випадку Угорщини, продає Lynx KF41, з якою зібрався вийти на ринок Італії та Греції.

Читайте також: Найбільше поглинання року: L3Harris готовий купити Aerojet Rocketdyne за 4,7 млрд доларів - чому ця компанія ключова