xcounter
#

У Бундесвері стверджують, що мають лише обмежену боєздатність: проблеми навіть з участю у базових місіях НАТО

Під питанням навіть миротворчі місії Бундесвера
Під питанням навіть миротворчі місії Бундесвера
3836

Проблеми Бундесвер торкаються питання сухопутних сил, протиповітряної оборони та флоту, а враховуючи потрапляння цієї інформації до німецьких ЗМІ - і питання додержання таємності

У німецькому виданні Sueddeutsche Zeitung з'явився переказ доповідної записки міноборони країни щодо реального стану Бундесверу. Потрапляння цього документу, який має, як мінімум статус конфіденційного з обмеженим доступом, до ЗМІ вже є питанням щодо обороноздатності країни, звісно, якщо не є планомірною дезінформацією.

Але у будь-якому випадку, в ньому висновок, що німецькі збройні сили мають обмежену оперативну боєготовність, а приклади цього підкріплені інформацією, яка вже стала частково публічною.

Читайте також: У рашистів тепер буде менше боєприпасів: потужний вибух за 40 км від Бахмута (відео)

Зокрема наводиться приклад того, що Берлін взяв на себе зобов'язання розгорнути у Литві бригаду Бундесверу. Але в результаті бригада так і не була розгорнута у повному складі. Цікаво, що фігурувала інформація що причиною цього, відповідно до німецької версії, стала обмежена інфраструктура Литви. Водночас у доповіді йдеться про те, що бригада була направлена без артилерійського підрозділу через брак артилерійських систем - САУ PzH 2000.

PzH 2000
PzH 2000

Згадується і розгортання у Словаччині ЗРК Patriot, які мають бути виведені з країни на модернізацію та обслуговування до кінця 2023 року. При цьому замінити їх немає чим, як, до речі, й посилити ППО підрозділів у Литві.

Ситуація з військово-морськими силами також доволі загрозлива. Стан кораблів не дозволить взяти участь у місії ООН UNIFIL у берегів Лівану раніше березеня. Причина - проблеми з корветом FGS Oldenburg (F263). Під питанням участь у місії ЄС Irini з недопущення перевезення озброєння до Лівії, яка мала розпочатися з вересня.

FGS Oldenburg (F263)
FGS Oldenburg (F263)

Ситуація з протиповітряною обороною не краща - застарілі системи радіолокаційного огляду, систем зв'язку, програмного забезпечення, що матиме негативні наслідки у наступному році.

Водночас у самому виданні запевняють, що ситуація скоро зміниться на краще, бо Берлін затвердив підвищення витрат на обороноздатність на 100 млрд євро. Зокрема ці витрати дозволять виправити ситуацію та значно посилити Бундесвер, щоправда, перші позитивні практичні зміни відбудуться не раніше 2026 року.

Наприклад, не раніше цього часу очікуються 35 винищувачів F-35, які Берлін планує закупити за рекордні 10 млрд євро, що значно вище за їх ціну для інших країн.

F-35
F-35

Також ці кошти підуть на "переобладнання бойової машини Puma на новішу конструкцію, заміну штурмової гвинтівки G36, системи зв'язку тощо.

Читайте також: США планують надати JDAM для України: комплект для перетворення бомб у високоточні та не тільки