xcounter
#

США планують надати JDAM для України: комплект для перетворення бомб у високоточні та не тільки

JDAM
JDAM
21447

JDAM (Joint Direct Attack Munition​) - вкрай прагматичне американське рішення, яке дозволяє уражати цілі з відхиленням у лічені метри, а у певних випадках - скидати бомби на відстані до 70-80 км від цілі

Схоже, що США намітили розширити перелік озброєння, яке буде передаватись Україні і планують відправити комплекти JDAM - Joint Direct Attack Munition. Про це повідомило з опорою на власні джерела The Washington Post.

І у випадку підтвердження це стане другим прикладом інтеграції західного озброєння під крило радянських машин після протирадіолокаційної ракети AGM-88 HARM.

Читайте також: Рашисти пригнали в Україну свої "арктичні" ЗРК "Тор-М2ДТ" з Північного флоту

JDAM - максимально прагматичне рішення, яке полягає у встановлені на існуючі звичайні бомби спеціального комплекту, який перетворює їх на високоточні. Комплект складається з блоку з супутниковою та інерціальною системою навігації, рульового оперення та цифрової системи управління.

JDAM
Комплект JDAM встановлений на звичайну авіабомбу

Комплект JDAM дозволяє підвищити точність до +/- декількох метрів від цілі, окрім того, комплект наводить бомбу по оптимальній траєкторії, яка атакує під великими кутами атаки для максимізації ураження.

Враховуючи те, що JDAM корегує політ бомби на всій траєкторії це дозволяє нівелювати вплив похибки пілота при скиданні бомб. Більше того, дозволити здійснювати "сліпі" бомбометання, коли візуально ціль не спостерігається.

Важливим фактором можливості інтеграції JDAM під крило радянських машин, таких як МіГ-29, Су-25, Су-24 та Су-27 є те, що координати цілі можливо закласти у бомбу ще на землі. Тобто можливо обійти необхідність повної модернізації всього бортового радіоелектронного оснащення літака та інтеграцію до нього модулю наведення на кшталт LANTIRN.

F-16 LANTIRN
F-16 з блоком LANTIRN під повітрозабірником

Але комплект JDAM доволі гнучкий з точки зору подальшого розвитку. Зокрема його можливо доповнити лазерною головкою самонаведення, тоді комплект позначається, як LJDAM. В цьому випадку наведення бомби може здійснюватись не тільки шляхом підсвічування цілі з літака, але, наприклад, з БПЛА чи наземної станції. Такий спосіб наведення вкрай важливий під час надання безпосередньої повітряної підтримки для підрозділів, які вже знаходяться у бойовому зіткненні з противником.

LJDAM
LJDAM

Але найбільш цікавою для України може бути комплект JDAM-ER, який перетворює бомбу не просто на високоточну, а ще й плануюючу. Додавання крил дозволяє розширити дальність використання бомб до 70-80 км.

Для порівняння, дальність скидання звичайних JDAM у випадку ідеалізованих умов - висота польоту 15 км, швидкість 1,5 Маха склала близько 44 км. Такі висоти польоту у випадку поточної ситуації у небі України - майже нереальні. Водночас звичайна максимальна дальність використання JDAM фігурує на рівні 24 км. Ця вже дозволяє знищувати передові позиції противника бомбами JDAM, але для ураження більш віддалених об'єктів вкрай бажаним є використання все-таки JDAM-ER.

JDAM-ER
JDAM-ER під час випробувань у 2019 році

Вкрай важливим фактором JDAM є ціна комплекту, яка вимірюється, за різними джерелами, на рівні близько 25 тисяч доларів за одиницю. Також, скоріш за все, окрім самого комплекту мають бути передані і самі звичайні бомби, бо встановлення JDAM на радянські ФАБи виглядає спірним рішенням, якщо взагалі реальним. І у цьому випадку, для звичних типів авіаційних бомб, на кшталт ФАБ-100, ФАБ-250 та ФАБ-500 можливо одразу переходити на натівські "виміри" - 500 та 1000-фунтові.

Читайте також: Турецька Baykar вперше підняла у повітря безпілотний винищувач Kizilema з українським двигуном (фото)