xcounter
#

Німеччина витратить 10 млрд євро за 35 винищувачів F-35: як пояснити аномальну ціну у 285 млн за машину

13420
F-35
F-35

Для Німеччини F-35 коштує майже вдвічі дорожче ніж для Фінляндії чи Швейцарії та навіть більше, ніж зазначено у документах США

Німеччина ще у цьому році придбає 35 винищувачів п'ятого покоління F-35, намір закупити які висловила у березні на фоні російського вторгнення в Україну. Підтримку цього наміру висловив канцлер Німеччини Олаф Щольц, а з боку США відповідне погодження було видано ще наприкінці червня.

Чому Берлін все ще не уклав договір стає зрозумілим з фінансових параметрів угоди, яка становить 9,99 млрд євро (так, складається враження, що це акційна ціна) за 35 винищувачів F-35A з усім озброєнням включно з крилатими ракетами та іншими супутніми послугами. Саме такі витрати на нові літаки закріплені в урядових документах, які у своє розпорядження отримав Spiegel.

Читайте також: Вирвати вживані F-16 та зіткнутися з проблемою на межі анекдоту: показовий досвід Румунії щодо оновлення парку винищувачів

Водночас у документах держдепу США відносно погодження на закупівлю фігурувала сума у 8,4 млрд доларів за 35 машин та доволі широкий арсенал озброєння.

Якщо поки забути про цифру витрат від німецьких ЗМІ, то вартість від уряду США для Німеччини становить 240 млн доларів за один умовний F-35, і це вже було аномальним показником. Бо Фінляндія у грудні 2021 року за аналогічні 10 млрд євро (12,5 млн доларів) купила 64 F-35 з не менш широким асортиментом озброєння, тобто по 156 млн євро за один умовний літак. До того ж в обох випадках мова йде про машини в однаковій версії F-35A Block 4.

А якщо взяти показник витрат від німецького ЗМІ, то один умовний F-35 з озброєнням для Німеччини буде коштувати 285 млн. Й знайти причину, чому для Німеччини один винищувач коштує майже вдвічі дорожче - доволі складно.

Зокрема німецьке видання також у переліку витрат вказує модернізацію авіабази Бюхель (Büchel) де мають базуватися німецькі F-35. Саме там зберігається американське ядерне озброєння. На це мають витратити додаткові 0,5 млрд євро. Але враховуючи загальну суму - ситуація не сильно змінюється.

F-35

Також, якщо порівнювати закупівлю Фінляндії та Німеччини, виправдати значно більшу вартість більшою кількістю озброєння для Люфтваффе не вийде. Єдина вагома різниця - німці закупили 105 AIM-120C-8, в той час, коли фіни не купляли додаткові ракети цього типу. Водночас й ця позиція цілком компенсується тим, що Гельсінкі придбали 200 крилатих ракет AGM-158 замість 75 одиниць, як Берлін.

Й схоже, що єдиним можливим поясненням чому Німеччина витрачає значно більші кошти за F-35 є строки. Зокрема поставки перших машин до Фінляндії заплановані на 2026 рік. Швейцарія, яка у вересні остаточно погодила контракт на 36 F-35 за 6 млрд євро (166 млн євро за одну умовну машину), очікує машини вже у 2027. Чехія, яка також прицінюється до літака, готова чекати до 2029 року, Румунія - десь до 2030.

F-35

Але Берлін очікує на отримання перших машин у 2026, як і Фінляндія, попри те, що у кращому випадку укладе угоду на рік пізніше за Гельсінкі. При цьому виробництво машин у Lockheed Martin зараз становить приблизно 150 винищувачів на рік. Тобто цілком можливо, що Німеччина просто готова дійсно платити будь-які гроші за те, щоб "влізти в чергу" та отримати машини раніше.

Читайте також: Бійці ЗСУ розповіли, чим бронетранспортер M113 кращий в бою за радянські БМП