xcounter
#

Чехія хоче вдвічі збільшити замовлення на F-35 та укласти найдорожчий контракт на озброєння за свою історію

3609
F-35 (всі фото: DoD US)
F-35 (всі фото: DoD US)

Чехія готова витратити значні кошти та чекати до 2029 року, але все ж таки отримати F-35​

Прага бажає збільшити замовлення на винищувачі п'ятого покоління F-35, які націлилась придбати у липні. Але тоді орієнтовна кількість машин вимірювалась у 14 одиниць, тепер же мова йде про фактичне подвоєння замовлення до 24 одиниць F-35.

Більше того, мова йде про фактичне збільшення винищувальної компоненти повітряних сил Чехії, яка зараз налічує 14 літаків JAS 39C/D Gripen. І цей контракт, вартість якого може сягнути декількох мільярдів доларів, як пише Defense24, може стати найдорожчим за всю історію Чехії.

Читайте також: Рашисти не хочуть, щоб Harpoon і далі нищив їхні кораблі: планують збивати з ЗРК, який вже проґавив дві такі ПКР
F-35

Те що Прага, яка буквально декілька місяців тому просто проводила оновлення свого авіапарку, бо пропорція F-35 на Gripen

була 1:1, а тепер планується нарощування повітряних сил, говорить і про головний тренд в озброєнні країн.

Водночас у цьому питанні для Чехії є не гроші, а час, бо літаки країна має отримати до 2027 року. Саме тоді завершується строк лізингу Gripen, а саме на таких умовах Чехія експлуатує шведські винищувачі. Резервний строк - до 2029 року, бо за умовами договору з Saab лізингова угода може бути автоматично пролонгована на два роки.

F-35

Якщо Lockheed Martin до цього моменту не встигне надати хоча б 12 одиниць F-35, то Прага буде змушена продовжувати експлуатацію шведських літаків. До речі зараз Saab пропонує вкрай вигідні умови продовження експлуатації своїх літаків, але Чехія все ж таки налаштована отримати F-35, який впевнено "захоплю" Європу.

Читайте також: У РФ визнали, що мобілізовані вже перекинуті в Україну, але називають це "підготовкою"