xcounter
#

Вирвати вживані F-16 та зіткнутися з проблемою на межі анекдоту: показовий досвід Румунії щодо оновлення парку винищувачів

Ще один приклад того, що купити винищувачі - не так просто (всі фото: DoD US)
Ще один приклад того, що купити винищувачі - не так просто (всі фото: DoD US)
43612

Знайти на "вторинному ринку" 40-річні F-16 у непоганому стані за 12 млн доларів за машину - фантастика, але Румунія зіткнулась з величезним "підводним каменем"

На початку листопада Румунії вдалось у прямому сенсі вирвати замовлення на вживані F-16 у значній кількості та непоганій комплектації. Угода, яка торкалась одразу 32 машин була укладена 4 листопада з Норвегією, яка замінює ці машини на F-35.

За понад три десятки машин Бухарест має заплатити лише 388 млн доларів. Тобто по 12,1 млн доларів за одиницю. Зазначимо, що Норвегія тримала у строю F-16A/B, які були виготовлені у першій половині 80-х років, пройшли декілька етапів модернізації та зараз позначаються F-16AM/BM конфігурація M6.5.2 (приблизний рівень кінця 90-х років). Залишковий ресурс на літаках складає близько 10 років експлуатації.

Читайте також: Бійці ЗСУ розповіли, чим бронетранспортер M113 кращий в бою за радянські БМП

F-16AM норвегія
Норвезькі F-16AM можуть нести все сучасне озброєння, включно з AIM-120D

З огляду на ціни на нові машини, а також строки очікування, зокрема 1,3 млрд доларів за вісім сучасних F-16V Block 70/72 не раніше 2027 року, як для Болгарії, просто чудова угода. Тому й перемовини відносно продажу вживаних F-16 тривали з 2020 року.

Але, як виявилось, купити вживані машини - це не отримати бойові одиниці. Й справа не у запчастинах, чи обслуговуванні. Це входило у пакет договору. Проблема, як пише румунське профільне видання Defense Romania - у навчанні пілотів, яке цитує слова екс-міністра оборони країни Василе Динку (Vasile Dîncu), каденція якого завершилась два тижні тому, 24 жовтня.

"Проблема в тому, що для пілотів на ці літаки ми виборюємо місця для навчання. Це не проста річ. У нас є гроші, але необхідно знайти місця у льотних школах, де їх зможуть навчити. В цьому проблема", - повідомив Василе Динку.

Румунія F-16
Колишній португальський F-16 повітряних сил Румунії

Наразі у повітряних силах Румунії підготовлені лише пілоти на 17 одиниць F-16, які також були закуплені у вживаному стані у Португалії. Контракт на ці машини був підписаний у 2013 році, коштував 628 млн євро, а передача літаків тривала до березня 2021 року.

Але зараз ситуація на ринку така, що Бухарест у будь-якому випадку, знаходиться у виграшній позиції. Бо знайти аналогічну пропозицію з винищувачами - навряд вийде, а пілоти, рано чи пізно, пройдуть навчання.

До речі, фраза відносно наявності грошей, але неможливості їх витратити на оборону прямим текстом звучить з вуст європейських військових вже вдруге за декілька днів. Нещодавно начальник генштабу збройних сил Польщі Раймунд Андежйчак заявив, що вимушений, "як чорт крутитись по світу" з "валізами наповненими грошима" у спробі закупити озброєння.

Читайте також: Як вдалось зберегти в таємниці програму B-21 Raider, і скільки бомбардувальників планує замовляти Пентагон