xcounter
#

Румунія та Норвегія торгувались рік, перш ніж укласти контракт на вживані F-16

7409
Винищувач F-16 ВПС Норвегії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувач F-16 ВПС Норвегії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Румуни сторгувались успішно, "збили" вартість угоди майже на 100 мільйонів євро

Агенція оборонних матеріалів Норвегії та уряд Румунії нарешті підписали контракт на продаж 32 вживаних винищувачів F-16. Вартість угоди складає 388 мільйонів євро, в цю суму включено не тільки поставку самих літаків, але й також поставку запасних частин та комплектуючих і послуги з технічного обслуговування. Про це повідомляє Міноборони Норвегії.

За умовами цього контракту, перед поставкою в Румунію уже колишні норвезькі F-16 пройдуть модернізацію в США. В свою чергу, норвезька Kongsberg Aviation Maintenance Services виконуватиме технічне обслуговування винищувачів та навчатиме румунський технічний персонал.

Читайте також: Польща готова продавати та ремонтувати двигуни до МіГ-29, але є нюанс
F-16 військово-повітряних сил Румунії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Загалом, це повідомлення від норвезького Міноборони можна охарактеризувати так – Румунія та Норвегія торгувались цілий рік, аніж остаточно домовитись про поставку 32 вживаних F-16, на додачу вже до наявних 17 винищувачів F-16 в строю румунських ВПС.

Бо вперше про плани Норвегії продати свої F-16 румунським ВПС стало відомо ще у жовтні 2021 року. В грудні того ж року Міноборони Румунії подало до парламенту офіційний запит про схвалення угоди на купівлю 32 норвезьких F-16 вартістю 354 мільйони євро + 100 мільйонів євро додаткових затрат на технічне обслуговування та закупівлю комплектуючих в США. Технічне обслуговування придбаних винищувачів мало би відбуватись на потужностях румунського ОПК.

Винищувач F-16 ВПС Норвегії, ілюстративне фото з відкритих джерел

За рік торгів румунам вдалось "збити" загальну ціну закупки майже на 100 мільйонів євро, значить вони сторгувались вдало. Хоча при цьому Румунії довелось поступитись пунктом про те, де саме відбуватиметься технічне обслуговування вживаних F-16.

Читайте також: Румунія хоче за три роки нарешті позбавитись від радянських МиГ-21