xcounter
#

Польща готова продавати та ремонтувати двигуни до МіГ-29, але є нюанс

14032
МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо варіант "вигорить", Болгарії все рівно доведеться шукати винищувачі під оренду, поки очікуватимуть на F-16

Міністерство оборони Болгарії хоче скористатись допомогою Польщі, щоб продовжити строк служби своїх МіГ-29 бодай до кінця 2023 року. Для реалізації цього варіанту потрібно схвалення від парламенту Болгарії. Про це йдеться у повідомленні болгарського оборонного відомства.

Міністр оборони Болгарії Дімітар Стоянов деталізує, що Польща зокрема уже готова списати один свій МіГ-29, щоб зняти з нього два двигуни і передати їх болгарам. Також підприємства польського ОПК готові буквально до кінця 2022 року відремонтувати ще шість двигунів до МіГ-29 на замовлення болгарських ВПС.

Читайте також: Болгарія терміново шукає винищувачі у тимчасову оренду на декілька років, бо ризикує залишитись без літаків взагалі
МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але щоб остаточно оформити цей міждержавний контракт, Міноборони Болгарії потрібно буде схвалення від парламенту країни. Але, як наголошує Стоянов, це все лише тимчасові рішення, мета яких – продовжити строк служби усіх наявних в строю болгарських ВПС винищувачів МіГ-29.

За даними The Military Balance, на кінець 2021 року Болгарія мала 12 винищувачів МіГ-29 та три МіГ-29УБ. Перші американські F-16 болгарські ВПС отримають не раніше 2025 року, ці літаки досягнуть стадії операційної готовності не раніше 2027 року. Відповідно – навіть якщо варіант допомоги від Польщі у поновленні двигунів до МіГ-29 спрацює, Болгарії все рівно доведеться втілювати у життя варіант із можливою орендою винищувачів західного виробництва.

Винищувач F-16 в лівреї ВПС Болгарії, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Схоже, гроші на такий проект болгари шукатимуть по наступній схемі. Прес-служба Міноборони Болгарії 20 жовтня написала, що відомство відкрило рахунок у Федеральному резервному банку Нью-Йорку. І в цьому банку "ляжуть" на депозит ті 1,2 мільярди доларів авансу, які Болгарія вже встигла заплатити за майбутню поставку F-16.

Читайте також: Танки Abrams і літаки F-16 для ЗСУ: Резніков вірить, що ми отримаємо цю зброю – і пояснює чому