xcounter
#

Танки Abrams і літаки F-16 для ЗСУ: Резніков вірить, що ми отримаємо цю зброю – і пояснює чому

5555
Танки Abrams і літаки F-16 для ЗСУ: Резніков вірить, що ми отримаємо цю зброю – і пояснює чому

Міністр оборони України розповів про те, чи є в нас шанси отримати західні танки та авіацію

Міністр оборони України Олексій Резніков впевнений у тому, що союзники зрештою передадуть Збройним Силам України західні танки та винищувачі, але США мають стати прикладом для союзників у постачанні цієї зброї. Таку думку він висловив в інтерв’ю виданню Politico.

Abrams
Резніков впевнений, що ЗСУ зрештою отримає сучасні танки, такі як Abrams

Зокрема він зберігає оптимізм у питанні постачання танків Abrams і винищувачів, таких як F-15 чи F-16 або ж Gripen. Один з аргументів на користь такої впевненості – це те, що низка зразків озброєнь, як от ракетні системи чи артилерія зрештою "потрапили в Київ у грі червоних ліній".

Читайте також: ЗСУ як приклад наймасштабнішої трансформації з часів Другої світової війни: Резніков підбив підсумки шести "Рамштайнів"
gripen винищувач
Gripen

Як приклад Резніков наводить ПЗРК Stinger – ще у 2021 році, коли його призначили міністром оборони, він під час свого візиту у США просив передати Україні ПЗРК Stinger, однак у відповідь йому сказали, що це неможливо, бо це "заборонено законом...і політичними питаннями", але зрештою у січні 2022 США дозволили країнам Балтії передати Україні Javelin та Stinger.

пзрк stinger
ПЗРК Stinger у версії DMS, фото ілюстративне

Аналогічна ситуація була і зі 155-мм артилерією, і з ракетними системами M142 HIMARS чи M270 MLRS – але зрештою ця зброя опинялася в руках українських військових, які вправно використовують її проти російської армії.

HIMARS
Пуск ракети HIMARS

Але міністр оборони зауважує, що для того, щоб відчинити цю "скриньку Пандори", передусім потрібне політичне рішення від США, на що, зокрема, неодноразово наголошувала Німеччина, говорячи про те, що почнуть постачати танки тільки після американців: "Я впевнений, що як тільки прибуде перший Abrams, у нас будуть і Leopard, і Marder і інші типи важкої бронетехніки".

Читайте також: Танки для ЗСУ on the table: поки маємо кільцеві обміни, сподіваємося на Abrams та Leopard