xcounter
#

Танки для ЗСУ on the table: поки маємо кільцеві обміни, сподіваємося на Abrams та Leopard

3021
Танки для ЗСУ on the table: поки маємо кільцеві обміни, сподіваємося на Abrams та Leopard

У США знову підняли тему про постачання танків для ЗСУ

Сполучені Штати Америки розглядають можливість постачання Збройним Силам України танків, однак у цьому питанні є декілька нюансів. Такий висновок можна зробити з чергового брифінгу за участі представників Пентагону.

Так, на питання про те, чи розглядають у США постачання ЗСУ танків відповідь була наступною: "Танки абсолютно on the table [тобто йдеться про те, що такий варіант наразі розглядається – прим. DE] разом з іншими областями. Ми дивимося на всі українські Збройні Сили і думаємо на майбутнє, які можливості їм потрібні і як США та наші союзники зможуть підтримати Україну у нарощуванні цих можливостей".

Читайте також: Чим настільки крутий корейський танк K2, що його замовила Польща та почала приглядатися Словаччина

Щодо того, як швидко ці танки можуть опинитися у ЗСУ, відповідь була наступною: "Танки, які можуть бути поставлені дуже швидко, майже без підготовки – це радянські танки. Але ми, безумовно, відкриті й для інших варіантів".

Однак у випадку "інших варіантів" у Пентагоні зауважують, що вони будуть розглядатися за умови вирішення питань з "навчанням, технічним обслуговуванням та підтримкою".

Постачання яких саме танків розглядається наразі не повідомляється. Однак якщо у США приймуть рішення про передачу ЗСУ танків Abrams, то це може стати поштовхом і для постачання іншої важкої броні, наприклад, танків Leopard Німеччиною, яка наразі активно блокує передачу цієї техніки, натякаючи на те, що не буде самотужки розглядати постачання своїх танків Україні без паралельної участі у цьому союзників.

м60 танк
Танк М60, фото ілюстративне

Водночас у виданні The War Zone розмірковують, що серед усіх варіантів також є ймовірною "опція" передачі ЗСУ танків M60A3 американського виробництва зі 105-мм гарматою, які наразі знаходяться на зберіганні у низці країн НАТО і які можуть бути модернізовані за допомогою сучасних датчиків та інших засобів.

m-55s
Словенський M-55S

Такий варіант міг "виплисти на поверхню" у контексті того, що буквально вчора стало відомо про так званий "кільцевий обмін" між Німеччиною та Словенією у результаті якого ЗСУ мають отримати модернізовані танки Т-55.

.

Читайте також: Поразка в Україні 1-ї танкової армії Росії: як таке взагалі могло статися