xcounter
#

Німеччина та Словенія домовились про танки для ЗСУ, але це буде "покращений" Т-55

14702
Словенський танк M-55S, архівне фото з відкритих джерел
Словенський танк M-55S, архівне фото з відкритих джерел

Ситуацію "рятує" лише те, що ці танки мають вдосконалення від ізраїльської Elbit Sistem

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб нарешті домовились про передачу танків для Збройних Сил України за схемою "кругового обміну".

Але це будуть не танки типу М-84, котрий ліцензійна копія радянського Т-72А. Шольц та глава уряду Словенії домовились про передачу для ЗСУ 28 знятих з озброєння танків типу M-55S, по суті – покращений радянський Т-55. Замість цих танків армія Словенії отримає 35 важких вантажівок із шасі 8x8 та 5 важких цистерн також із шасі 8x8. Відповідне повідомлення розміщене на сайті уряду Словенії.

Читайте також: Німеччина оголосила новий пакет допомоги, "потрошку" Mars II, PzH 2000 та бронемашин Dingo
Словенський танк M-55S, архівне фото з відкритих джерел

Яку бойову цінність можуть мати такі танки для воюючих Збройних Сил України – поки сказати складно. Але тут варто нагадати, що в 1999 році Словенія провела модернізацію своїх 30 танків M-55 (він же Т-55) до рівня M-55S, і ця модернізація полягала в наступному.

Замість "рідної" гармати Д-10ТС2 калібру 100 мм модернізовані словенські танки отримали 105 мм гармату L7, спарену з кулеметом ПКТ калібру 7,62 мм. Окрім того, на башту танка була встановлена модульна турель від Rafael з кулеметом ДШК. На башту, лоб та борти було встановлено динамічну броню від Elbit Sistem. Система управління вогнем була покращена через інтеграцію цифрового балістичного комп’ютера, також була встановлена система лазерних датчиків LIRD-1A для активації димових гранатометів.

Словенський танк M-55S, архівне фото з відкритих джерел

На робочі місця навідника, командира та механіка-водія були встановлені оптичні прилади від словенської фірми Fotona, котрі призначалась для установки на югославські танки М-84. Потужність силової установки V-12 була збільшена від 520 до 600 кінських сил.

Коли словенські M-55S будуть передані ЗСУ, а головне – скільки часу фактично знадобиться для вводу в стрій цих танків, не повідомляється.

Словенський танк M-55S, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ знадобилось два місяці, щоб поставити у стрій копію БМП-2 від Словенії