xcounter
#

Словенія передумала купувати німецькі Boxer, що із М-84 для ЗСУ – досі не зрозуміло

5310
Словенський танк М-84, ілюстративне фото з відкритих джерел
Словенський танк М-84, ілюстративне фото з відкритих джерел

Задоволення "дати заслужений ляпас" Берліну обійдеться Любляні в 70 мільйонів євро

Уряд Словенії вирішив розірвати на контракт на купівлю в Німеччині 45 колісних бронемашин Boxer вартістю 281 мільйон євро, який був укладений в травні 2022 року. Словенських урядовців збентежило те, що в контрактну вартість поставки німецьких бронемашин не були включені усі реальні затрати, і що Boxer не пройшов тестування в реальних умовах, як того передбачає оборонна стратегія Словенії.

Відповідно, словенський уряд шукатиме іншу модель БМП для свого війська, щоб виконати зобов’язання перед НАТО по формуванню національноїх батальйонної групи, йдеться в публікації видання EuroActive.

Читайте також: Яка держава НАТО має ще в запасі CV90 та FH70, і чи погодиться продати цю зброю для ЗСУ
Колісна бронемашина Boxer, ілюстративне фото з відкритих джерел

Формально, все виглядає як черговий акт політичної боротьби. Бо контракт на німецькі Boxer у травні 2022 року укладав попередній уряд за декілька днів до своєї відставки, ну а новий словенський Кабмін вирішив "повиправляти помилки попередників".

З формальної точки зору, в цій історії Німеччина не фігурує ніяк. Бо уряд Словенії укладав контракт саме із Європейською організацією оборонних закупівель (OCCAR), підрядником в якої виступає консорціум ARTEC за участі німецьких Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall. Але схоже, що словенський Кабмін вирішив розірвати контракт на німецькі "Боксери" саме для того, щоб "дати заслуженого ляпаса" Берліну, в дипломатичному сенсі.

Колісна бронемашина Boxer, ілюстративне фото з відкритих джерел

За розрив контракту Любляні доведеться сплатити 70 мільйонів євро штрафних санкцій. Поставка бронемашин Boxer мала би відбутись в 2024-2026 роках, відповідно – ще був час залагодити усі можливі питання в неконфліктному ключі.

З однієї сторони, цей приклад яскраво показує, до якого рівня зовнішньополітичного впливу "опустилась" Німеччина, якщо їй "ляпаси" відвішує навіть Словенія. З іншої сторони, ця історія робить ще більш невизначенішою перспективу можливої поставки словенських танків М-84, яку Берлін обіцяв ще у квітні 2022 року, і так й не довів до кінця.

Словенський танк М-84, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ знадобилось два місяці, щоб поставити у стрій копію БМП-2 від Словенії