xcounter
#

Яка держава НАТО має ще в запасі CV90 та FH70, і чи погодиться продати цю зброю для ЗСУ

6466
Голландські CV90, ілюстративне фото з відкритих джерел
Голландські CV90, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або як країна із військом в 33 тисячі осіб уже посилила Україну з армією на декілька сотень тисяч осіб

Аналітики порталу Oryx в своїй черговій публікації вирішили проаналізувати, використовуючи дані з відкритих джерел - яку військову допомогу для України уже надала Голландія. Свій вибір автори порталу пояснили так – "нідерландські бронемашини YPR-765 стали одним із символів переходу ЗСУ в контрнаступ на Півдні".

Яка загальна вартість переданої допомоги від голландців для ЗСУ, автори Oryx підраховувати не стали. Вони навели лише сам факт, що із важкого озброєння Нідерланди передали України певну кількість протикорабельних ракет Harpoon певну кількість гусеничних бронетранспортерів YPR-765, взятих із баз зберігання, ну і також - вісім САУ PzH 2000. Такі дані виглядають занадто "загально", щоб намагатись рахувати вартість переданої зброї в мільйонах доларів.

Читайте також: Франція передає ЗСУ гаубиці TRF1, що здатні "перестріляти" рашистські "Мста-Б"
Бійці ЗСУ під прикриттям YPR-756 переходять в контрнаступ на Херсонському напрямку, серпень 2022 року, зображення з відкритих джерел

При цьому в Oryx пишуть, що Голландія виступала також постачальником дронів та РЛС для Збройних Сил України. Мова зокрема про поставку БПЛА (але знову без деталізації по кількості, і без конкретних типів), про поставку двох підводних дронів SeaFox (у квітні чи травні 2022 року), 5 радарів AN/TPQ-36 та 2 радарів типу Thales Squire.

Передану для ЗСУ амуніцію та піхотне озброєння аналітики порталу порахували з такою ж ретельністю. За їх даними, Нідерланди за час війни передали Україні 50 ПЗРК Stinger та 200 ракет до них, 50 протитанкових гранатометів Panzerfaust 3 та 400 гранат до них; 10 антиматеріальних гвинтівок Barrett M82 .50 BMG та 90 гвинтівок Accuracy International AX308, і 30 тисяч набоїв калібрів 7,62 та 12,7 мм до них. Також – 3 тисячі шоломів, 2 тисячі бронежилетів та 30 міношукачів.

Голландська PzH 2000 на залізничній платформі, ілюстративне зображення з відкритих джерел

На перший погляд, статистика по озброєнню від Голландії для ЗСУ виглядає не надто "вражаюче". Але тут є своє пояснення – збройні сили Нідерландів налічують усього 33 тисячі осіб, із яких сухопутні війська – лише 15,35 тисяч "багнетів" + 3,9 тисяч резервістів. Відповідно, настільки нечисельне військо "по замовчуванню" не може мати обширні арсенали зброї.

Але в будь-якій ситуації є свої "але". Наприклад, аналітики Oryx стверджують, що Нідерланди мають "в запасі" до 15 буксированих гаубиць FH70 калібру 155 мм. Ці гаубиці були зняті з озброєння в 2000-х роках, і їх так і не вдалось продати на експорт. Тому, як припускають автори порталу, нідерландські FH70 цілком можуть "перекочувати" в Україну.

Голландська FH70, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори Oryx кажуть, що після передачі невизначеної кількості YPR-765 Голландія начебто вичерпала свої запаси надлишкової бронетехніки. Але ж The Military Balance за 2021 рік стверджує, що нідерландська армія на базах зберігання також 32 бойові машини піхоти CV9035NL. БМП цієї моделі, як показує практика наших сусідів із Чехії та Словаччини, виглядає логічною заміною для радянських БМП-1.

Але тут лишається відкритим питанням – чи стане Україна домовлятись із Нідерландами про поставку FH70 та CV90, чи вдасться країнам таки домовитись, і якою при цьому буде "ціна питання".

Голландські YPR-765 на зберіганні, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Яку зброю від Заходу використали ЗСУ для наступу на Харківщині