xcounter
#

Яку зброю від Заходу використали ЗСУ для наступу на Харківщині

7633
  Бійці ЗСУ та австралійський бронеавтомобіль Bushmaster під час наступу на Харківщині у вересні 2022 року, фото з відкритих джерел
Бійці ЗСУ та австралійський бронеавтомобіль Bushmaster під час наступу на Харківщині у вересні 2022 року, фото з відкритих джерел

І який наряд сил могли задіяти ЗСУ для звільнення Слобожанщини від російських окупантів

Успішна офензива ЗСУ, результатом якої стало стрімке звільнення більшої частини Харківщини від російських окупантів, закономірно привертає увагу західних ЗМІ та профільних ресурсів. В цьому контексті варто звернути на відповідну публікацію від польського порталу Defence24. Ця публікація може бути для нас цінною мінімум з двох мотивів.

Ця публікація – поки перша в публічному доступі, в якій є бодай приблизна оцінка кількості підрозділів, котрі Збройні Сили України ймовірно задіяли для наступу на Харківщині у вересні 2022 року.

Читайте також: Армія РФ кинула трофей, який підказав "секрет" швидкого просування ЗСУ (відео)
Колонна ДШВ під час наступу на Харківщині у вересні 2022 року, фото з відкритих джерел

Автори Defence24 з опорою на власні джерела стверджують, що тут мова зокрема загін спеціального призначення "Кракен" в структурі ГУР МОУ, 92-гу механізовану бригаду, 25-ту та 80-ту десантно-штурмові бригади, 1-шу бригаду спеціального призначення, 15-ий оперативний полк Національної гвардії, спецпідрозділ СБУ "Альфа", добровольчі формування "Правого сектору" та "інші сили".

Яку кількість бійців та техніці мали задіяні для наступу частини ЗСУ – польські автори свої оцінки наводити не стали. Також варто залишити певну "поправку" на те, що перелік задіяних формувань ЗСУ, який виклало Defence24, може виявитись взагалі неточним.

Під час наступу на Харківщині у вересні 2022 року бійці ССО взяли як трофей ворожу "Мста-С", зображення з відкритих джерел

Другий важливий момент – автори Defence24 узагальнили, яку ж техніку західного виробництва використовували ЗСУ під час звільнення Харківщини у вересні 2022 року. І що важливо, їх опис повністю підтверджується даними з відкритих джерел.

Зокрема, Defence24 пише, що для свого наступу Збройні Сили України використовували зокрема отримані від Польщі танки Т-72М1 та самохідні артустановки Krab, ну і також – німецькі PzH 2000 та отримані від Норвегії М109A3GN. Для вогневої підтримки наступу також були задіяні M142 HIMARS та M270.

Серед бронемашин західного виробництва також були помічені французькі VAB, отримані від Австралії бронетранспортери M113AS4 та отримані від Данії бронетранспортери M113G4DK. Окрім цього, були помічені австралійські бронемашини Bushmaster. Міністр оборони Олексій Рєзніков заявляв, що саме завдяки "Бушмастерам" передові загони ЗСУ змогли стрімко вийти на рубежі біля ріки Оскол. Ну і також - варто не забути, що саме на Харківщині у вересні 2022 року відбувся "бойовий дебют" американських бронеавтомобілів MaxxPro класу MRAP.

Читайте також: Як у рашистів "зламалась" ставка на "вогневий вал" та авіацію, і яку роль це зіграло в наступі ЗСУ на Харківщині