xcounter
#

Як у рашистів "зламалась" ставка на "вогневий вал" та авіацію, і яку роль це зіграло в наступі ЗСУ на Харківщині

7406
Бійці ЗСУ збирають трофеї після вдалого контрнаступу на Харківщині, вересень 2022 року, фото – Арсен Федосенко
Бійці ЗСУ збирають трофеї після вдалого контрнаступу на Харківщині, вересень 2022 року, фото – Арсен Федосенко

Або чому армія РФ провалилась у спробах затримати просування наших військ та не змогла утримати "Ізюмський напрямок"

Поки наша армія прямує вперед, а укладачі карт вагаються між собою, що де і яким кольором замальовувати, давайте відзначимо, що ми в останні дні не побачили.

А не побачили ми "вогневого валу" російської артилерії, який би теоретично міг би затримати просування наших військ. Ну і також – дій ударної авіації РФ, яка б теж могла чинити вогневий вплив на колони ЗСУ. Це ж два головні елементи військової машини РФ, які раптом "зламались". Чому так вийшло – давайте розбиратись в кожному випадку окремо.

Читайте також: За "позаплановий ленд-ліз" та "перегрупування" вже полетіли голови: коли встиг зганьбитися всього за два тижні
Бійці ЗСУ збирають трофеї після вдалого контрнаступу на Харківщині, вересень 2022 року, фото – Арсен Федосенко

Росіяни в принципі намагались застосовувати ракетні війська та артилерію, щоб затримати просування наших військ. Але у ворога "щось пішло не так". ГУР МОУ повідомляло, що рашисти застосували проти наступаючих частин ЗСУ самохідні вогнемети ТОС-1 "Солнцепек". Незважаючи на всю потужність таких машин, рух наших військ це не зупинило.

Бійці ЗСУ взяли як трофей РЛС до контрбатарейного комплексу рашистів "Зоопарк-1М". А це означає, що орки бодай намагались розвідати позиції, з яких по ним "працювали" наші САУ типів "Гвоздика", Krab та PzH 2000. Але потім закинули цю справу, на фоні наростання загальної паніки в лавах "Ізюмського" угрупування російських окупаційних військ.

Втім, під час боїв на Харківщині артилерія ворога виявилась нездатною працювати за своїми звичними механізмами, тобто відстрілювати по декілька десятків тисяч снарядів на добу. І цьому може бути таке пояснення.

Рашистська "Мста-С", що стала трофеєм ЗСУ під час контрнаступу на Харківщині, вересень 2022 року, фото з відкритих джерел

Як можемо обережно припускати, в армії РФ ланцюжок "виявлення цілі – видача цілеуказівки – відкриття вогню" займає мінімім декілька годин. Тому такий формат стрільби годився лише для стрільби по стаціонарним позиціям ЗСУ, котрі займали оборону на Сході: вранці чи пообіді прилетів "Орлан-10", відзняв усе на крадену чи браковану фотокамеру, прилетів назад; рашистські штабісти розшифровували уже все "на місці", і уже за декілька годин по нашим військам починало "прилітати" від артилерії.

Саме по причинам такої "повільності" росіяни й не змогли активно застосовувати артилерію проти колон ЗСУ, що йшли вперед. Бо ворожі БПЛА не завжди здатні передавати дані "в режимі реального часу". Бо вороже командування "на місцях" не може швидко приймати рішення. Бо самі російські артилеристи відчувають свою уразливість проти наших засобів вогневого впливу. Так в армії РФ й "поламався" сумнозвісний "вогневий вал", і будемо сподіватись, що ніколи не "відремонтується".

Рашистська 2С3 "Акация", що стала трофеєм ЗСУ під час контрнаступу на Харківщині, вересень 2022 року, фото з відкритих джерел

Що стосується ударної авіації РФ, то тут картина виглядає так. Коли Командування Повітряних Сил оголосило, що рашисти на кордоні тримають 420 літаків та 360 вертольотів, це викликало небувалий перелік. Хоча тоді наші авіатори чітко пояснили – майже нічого з цього флоту авіації ворога не залетить вглиб території України для бомбардувань, бо остерігається нашої ППО.

Як виявилось згодом - настільки чисельний "на папері" флот ударної та армійської авіації ніяк не став на заваді просування ЗСУ. І Харківська контрнаступальна операція Збройних Сил України напевне увійде у військову історію як офензива, що була виконана за формальної переваги ворога в авіації .

Зправа - рашистський Су-25СМ з бортовим номером 04 "Синій" RF-95134, що був збитий під час наступу ЗСУ на Харківщині у вересні 2022 року, фото ілюстративне

Чому ж тоді росіяни не змогли скористатись своєю формальною перевагою у повітрі?Як можемо припускати, тут мають місце дві причини.

Перший – ЗСУ організувало ефективне протиповітряне прикриття військ, що наступають.

Другий – ЗС РФ втратили не просто 242 літаки та 213 гвинтокрилів, вони при цьому втратили кваліфікованих пілотів, що теоретично могли би атакувати наші колони на марші. Очевидно, лишились переважно малокваліфіковані пілоти, котрі вміють працювати хіба що з кабрування по стаціонарним цілям.

Читайте також: Армія РФ кинула трофей, який підказав "секрет" швидкого просування ЗСУ (відео)