xcounter
#

Словенія передасть Україні танки М-84, натомість отримає німецькі Leopard 2 та Marder

56236
Словенський танк М-84, ілюстративне фото з відкритих джерел
Словенський танк М-84, ілюстративне фото з відкритих джерел

Німеччина вирішила змінити схему військової допомоги для України – замість прямих поставок своєї зброї Берлін готовий оплачувати передачу радянської техніки для ЗСУ

Уряди Словенії та Німеччини досягли такої угоди – словенці передають нам свої танки часів Варшавського договору, натомість отримують від німців замовлені танки Leopard 2, бойові машини піхоти Marder та колісні бронемашини Fuchs. Про це пише німецьке видання FAZ.

Автори публікації написали, що Словенія нам планує передавати танки Т-72. Але тут є деяка помилка – армія Словенії має на озброєнні танки югославського виробництва М-84, ліцензійна копія радянського Т-72М1. За даними The Military Balance за 2021 рік, Словенія має в строю 14 танків М-84, ще 32 – на зберіганні.

Читайте також: Литва передала Україні важкі міномети: які можуть бути варіанти
ленд-ліз для України
Словенський танк М-84, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відзначається, що так Берлін вирішив перейти на нову схему військової допомоги України, названу "обмін по кільцю" - замість прямої передачі ЗСУ свого озброєння Німеччина готова оплачувати поставки нам радянської техніки в "третіх країнах", і в свою чергу уже "третім країнам" як "компенсатор" постачати зброю свого виробництва.

Такий варіант допомоги може виявитись не зовсім вигідним не тільки Україні, але й "третій стороні". Наприклад, Словенія просила у Німеччини поставити взагалі-то БМП Puma та колісні бронемашини Boxer.

ленд-ліз для України
Німецька бронемашина Fuchs, ілюстративне фото з відкритих джерел

Лишається невідомим, чи буде Німеччина виконувати свою обіцянку про поставку Україні 50 танків Leopard 1A5 та 30 БМП Marder.

Танки М-84 – це єдиний зразок бронетехніки часів Варшавського договору, який стоїть на озброєнні армії Словенії. Із зброї радянського виробництва – там є ПЗРК "Игла", кількість невідома.

ленд-ліз для України
БМП Marder під час маневрів німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ​Чому Україна отримує Mistral, а не NASAM і взагалі не те, чого хотілось