xcounter
#

Норвезькі морські ЗРК Mistral для України: що це за зброя, чому це не ПЗРК і де їх можливо використати

ЗРК Mistral на пусковій Sibmad
ЗРК Mistral на пусковій Sibmad
48498

Допомога України від Норвегії у вигляді ЗРК Mistral може показатися трохи дивною, проте це дар, який дійсно може допомогти ЗСУ

Сотня зенітних ракетних комплексів надмалої дії Mistral надійдуть до України у якості безоплатної допомоги від Норвегії. Про це повідомив міністр оборони цієї країни Бьорн Арільд Грам.

Також він підкреслив, що ЗРК Mistral - "ефективна зброя, яка застосовувалася у ВМС і яка буде дуже корисною для України". А як пишуть норвезькі ЗМІ, Mistral, що встановлений на норвезьких мінних тральниках класу Alta та Oksoy, все одно планували замінити на новіший, тому передача цієї зброї не вплине на оборонні можливості Норвегії.

Читайте також: Росія боїться, що "Іскандери" підуть слідом за крейсером, тому "ховають" їх від Bayraktar TB2 та інших БПЛА
Oksoy
Oksoy-класс, пускова Mistral добре видна на носі

Саме тому, коли мова йтиме про Mistral треба розуміти, що це не переносний комплекс, а установка. У випадку із норвезькою зброєю - спарена установка Sibmad у першій версії. Найбільш правильна класифікація існує на Заході: VSHORAD (Very Short Range Air Defence) - ППО дуже малої дальності.

Зазначимо, що характеристики ракети Mistral, яка була створена у 80-х, не відрізняються проривними характеристиками. І у версії 90-х років Mistral має наступні ТТХ:

  • Вага: 19,7 кг
  • Ефективна дальність: 6 км
  • Вага бойової частини: 2,95 кг
  • Швидкість: 800 м/с

Звісно сучасна версія цієї ракети від MDBA має дальність стрільби до 7,5 км, але Норвегія навряд оновлювала запаси, які були закуплені у 90-х. Тому, для розуміння ефективності цієї зброї, правильним буде орієнтуватися на показники для старих версій.

Як і у багатьох інших ракетах такого класу для наведення використовується інфрачервона головка самонаведення. Детонація ракети можлива дистанційним лазерним підривачем або контактним. У поєднанні із потужною бойовою частиною це може стати вирішальним фактором для повного знищення, а не пошкодження цілі.

Водночас постає питання "місця у строю" Mistral. В першу чергу йому потрібен станок з якого буде здійснюватись пуск. Можливо ракети будуть передані із пусковими Sibmad, які знімуть з кораблів. Або ЗСУ окремо отримає сухопутні пускові.

По-друге, для надання мобільності пускова має бути встановлена на рухому платформу. Водночас така установка не буде ефективною на передовій, бо за дальністю пуску Mistral аналогічнний у рази непомітнішим переносним зенітним ракетним комплексам.

Тому, на думку Defense Express, одним з небагатьох ефективних сценаріїв використання ЗРК Mistral в Україні є захист від крилатих ракет. Справа в тому, що однією з головних задач Sibmad з Mistral є знищення протикорабельних ракет, які за параметрами польоту не сильно відрізняють від крилатих.

Читайте також: Долетіли запчастини до бойових літаків: Україна зможе відновлювати пошкоджені машини (оновлено)