xcounter
#

Ленд-ліз для України "по-німецьки": як Leopard 1A5 та інша "броня" допоможе бити росіян

23454
Колонна танків Leopard 1A5 бундесверу, архівне фото з відкритих джерел
Колонна танків Leopard 1A5 бундесверу, архівне фото з відкритих джерел

Берлін нам готовий продавати бронетехніку лише невеликими партіями, і придатну більше для оборонних операцій. Але і таке озброєння може виявитись ефективним в бойових порядках Збройних Сил України. Як саме – Defense Express проаналізував у своєму матеріалі

Новина з розряду сенсації – Німеччина нарешті готова продавати Україні бронетехніку. Спочатку мова була про те, що українські та німецькі урядовці ведуть переговори про поставку 30 БМП Marder та 100 самохідних артустановок PzH 2000 (орієнтовний строк поставки САУ – 2024-2027 роки, за 1,7 мільярдів євро).

Далі стало відомо, що Німеччина готова продати нам і танки, 50 одиниць Leopard 1A5 із горизонтом поставок у 6 тижнів. Також німецька преса проговорює варіант, що Україні також можуть бути поставлені зенітні самохідні гармати Gepard.

Читайте також: Унікальна можливість ЗСУ перевірити черговий "аналоговнет": армія РФ везе до України БМПТ "Терминатор"
ленд-ліз для України
Німецькі САУ PzH 2000 під час навчань НАТО в Литві, листопад 2019 року, фото з відкритих джерел

З "політичної" точки зору – зрушення глобальне, бо до війни Німеччина завзято блокувала для нас поставки гаубиць Д-30 із Естонії та БМП-1 із Чехії, надмірно остерігаючись Кремля.

З "технічної" точки зору – простір для скепсису є, уже можна в соцмережах зустріти жарти в стилі "вслід за Leopard 1 Німеччина поставить нам винищувачі Ме-109 часів Другої світової". Тому Defense Express вирішив потезово розібрати, які можуть бути "плюси" та "мінуси" для застосування німецької "броні" в бойових порядках Збройних Сил України.

ленд-ліз для України
Бойова машина піхоти PbV-501, вона ж БМП-1 із запасів армії НДР, які тепер Чехія продасть Україні, фото ілюстративне

Танк Leopard 1A5

Важливо не помилятись з індексом: серійне виробництво танка Leopard стартувало аж в 1965 році, серійне виробництво Leopard 1A5 почалось уже в 1987 році, і це була уже восьма спроба модернізації базової машини.

Головна проблема танка Leopard 1A5 – калібр гармати усього 105 мм. Виходить щось на кшалт Т-62, який уже неможливо застосовувати для наступальних операцій в сучасній війни. Втім, неймовірно але факт, що танк Leopard 1A5 продовжує перебувати на озброєнні ряду країн, зокрема Греції.Афіни уже видали замовлення для модернізації майже 200 танків Leopard 1A5, пише портал Army Recognition. Відповідно – є заділ забезпечувати навчання екіпажів, технічне обслуговування та поставки боєприпасів.

ленд-ліз для України
Танк Leopard 1A5 армії Греції, фото з відкритих джерел, травень 2020 року

В свою чергу, портал The Drive так і наголошує – Берлін готовий продавати Києву Leopard 1A5 саме для підтримки оборонних операцій. А для більшого "чистоплюйства" ці 50 танків планується продати взагалі із складу концерну Rheinmetall в Італії.

Можемо припустити – якщо ЗСУ отримають танки Leopard 1A5, ці бойові машини будуть використані для утримання позицій на другорядних напрямках, щоб вивільнити сучасніші танки для наступу проти орків. Тут варто пам’ятати, що при всіх жартах, і трофейних рашистських танків не так багато – усього близько 120 одиниць. І такий ударний потенціал все ж краще тримати в одному "кулаку".

ленд-ліз для України
Leopard 1A5 бундесверу, архівне фото з відкритих джерел

Бойова машина піхоти Marder

Із цією БМП "підвохів" може бути більше, аніж здається на перший погляд. Почнімо з того, що ця бойова машина служить в строю уже 50 років, і вимагає кардинальної модернізації.

Як розповідав Defense Express, в листопаді 2021 року Німеччина завершила оновлення першої партії "Мардерів". Основні особливості – заміна пускової установки ПТРК Milan на ПУ для Spike, оновлена прицільна система Hensoldt Spectus з відеокамерою заднього огляду, замість оригінального двигуна MTU на 600 кінських сил ставиться двигун Liebherr на 750 кінських сил, уніфікація по гусеницям та іншим вузлам із новітньою БМП Puma.

ленд-ліз для України
Одна із БМП Marder бундесверу, що уже пройшла комплекс робіт по модернізації, фото з відкритих джерел

Скоріш за все, ми отримаємо БМП Marder в "базовій" комплектації, з усіма недоліками по ТТХ та технічному стану.

Чи буде до цих бойових машин запас хоча б ПТРК Milan – також питання відкрите. Тому і тут слід очікувати, що в бойових порядках ЗСУ Marder використовуватимуться обмежено, аби "економити" трофейні новітні БМП-3 або ж інші сучасні бронемашини.

ленд-ліз для України
БМП Marder під час маневрів німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Зенітна САУ Gepard

На даний момент, такі зенітні САУ має на озброєнні лише армія Румунії – близько 40 одиниць на 2021 рік. Озброєння Gepard – дві гармати калібру 35 мм, що здатні уражати цілі на дальності до 4 км та на висоті до 3 км.

Ймовірно, цього буде мало для боротьби з фронтовою авіацією орків. Тому можемо припустити, що в строю ЗСУ зенітні самохідні артустановки Gepard можуть послужити для боротьби із ворожими дронами, що намагаються вести розвідку наших позицій.

ленд-ліз для України
Румунська САУ Gepard під час навчань в Польщі, листопад 2020 року, фото - U.S. Army

САУ PzH 2000

На перший погляд – все ідеально. "Натівський" калібр 155 мм, дальність стрільби до 50 км, темп стрільби – до 10 пострілів на хвилину, є можливість застосування керованих боєприпасів, серійне виробництво стартувало лише в 1998 році. Словом, на порядок досконаліша за ті САУ, які зараз має наше військо.

Але проблема ось в чому – навіть якщо угода відбудеться, поставка PzH 2000 відбуватиметься в 2024-2027 (і будемо сподіватись, що це буде час уже післявоєнної розбудови Збройних Сил України). Бундесвер має усього 121 самохідну артустановку PzH 2000, загалом на озброєнні 8 країн є лише близько 300 таких САУ.

ленд-ліз для України
САУ PzH 2000 ведуть вогонь, фото - Rheinmetall
Читайте також: Британія надасть Україні неназвані протикорабельні ракети: розглядаємо всі можливі варіанти від Harpoon та Exocet до Brimstone