xcounter
#

Британія надасть Україні неназвані протикорабельні ракети: розглядаємо всі можливі варіанти від Harpoon та Exocet до Brimstone

Пуск Exocet MM-40 blok 3
Пуск Exocet MM-40 blok 3
56537

Офіційно повідомлено, що Україна може розраховувати на іноземні протикорабельні ракети

Уряд Великої Британії у своєму повідомленні оголосив, що Україні буде передано нові протикорабельні ракетні комплекси.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Борис Джонсон, який наголосив, що ця зброя, разом із бронетехнікою, йде як доповнення до пакета допомоги на 100 мільйонів фунтів.

Читайте також: Київ та Берлін говорять про Marder та PzH 2000: як швидко ЗСУ "пересядуть" на німецьку "броню"

Тобто Україна від Великобританії невдовзі отримає:

Щодо останнього пункту будь-якого "короткого" списку можливих та вірогідних варіантів із двох-трьох найменувань, на жаль, немає. Тому Defense Express вимушений навести всі більш-менш вірогідні варіанти того, що ховається під назвою "new anti-ship missile systems", що було використано у повідомленні Даунинг-стрит.

З самого початку необхідно розуміти, що з максимальною вірогідністю мова йде саме про британські системи. Тобто вони мають перебувати на озброєнні чи на складах армії Великої Британії, або вироблятися британськими оборонними компаніями.

Sea Skua або Sea Eagle

Треба розуміти, що це має бути система "сама у собі". Тобто одразу можливо відсіяти такі варіанти, як: авіаційні Sea Skua та Sea Eagle. Бо інакше розмова б йшла про передачу винищувачів або протичовнових вертольотів з озброєнням.

Sea Skua
Sea Skua

Бо той же Sea Skua сумісний тільки з західними вертольотами типу Lynx та Sea King, яких в Україні немає. Як немає і носіїв Sea Eagle - літаків Tornado та Jaguar.

Тобто ці два варіанти, як і будь-які інші протикорабельні ракети повітряного базування можливо відкинути. Як, до речі, і всі ракети, які запускають виключно з кораблів. Звісно, якщо їх, без додаткового розголосу, не перетворили на ракети наземного базування.

Harpoon

Загалом правильним було б оглянути варіант з береговими ракетними комплексами. Але проблема в тому, що такого класу озброєння у британській армії немає. Всі протикорабельні ракети у британців запускаються з кораблів або з повітряних платформ.

Harpoon
Harpoon

Зразу ж маємо зазначити, що дійсно існує протикорабельний комплекс Harpoon Coastal Defense System - HCDS. Але, по-перше, це американська система. По-друге, вона вкрай рідкісна та стояла на озброєнні у Данії з 90-х до 2003 року.

А серед нових операторів HCDS є тільки Тайвань, яка у 2020 році замовила у США 100 пускових, 25 радарів та понад 400 ракет за 2,37 млрд доларів. І очікувати початку постачання свого замовлення Тайвань буде до 2025 року.

Harpoon Coastal Defense System
Одне з небагатьох зображень Harpoon Coastal Defense System

Тобто, попри розкручену деякими ЗМІ інформацію, вести мову про протикорабельні ракети Harpoon, на жаль, доволі важко.

MDBA

Враховуючи те, що у заяві уряду Великої Британії мова йде про "нові протикорабельні ракетні системи", то можливо правильним було б придивитись до продукції британських компаній. Точніше конгломерату MDBA, 37.5% якого належить британській BAE Systems, і який є єдиним виробником подібних ракетних систем.

І MDBA пропонує одразу декілька протикорабельних систем. Найпотужнішою з яких є берегова батарея Exocet Mobile Coastal (EMC) з ракетами Exocet у версії MM-40 blok 3 із дальністю стрільби, за різними джерелами, близько 180-200 км. Ракета несе бойову частину вагою 165 кг, чого достатньо для знищення чи критичного пошкодження більшості видів бойових кораблів.

Також у MDBA є пропозиція із Mobile Coastal Defence System (MCDS), яка використовує ракету Marte Mk2 (також відома як Sea Killer). Дальність її стрільби значно менша - 30 км, також менша і сама ракета з бойовою частиною вагою, орієнтовно, у 70 кг.

Хоча слід зазначити, що існує варіант цієї ракети Marte ER з дальністю понад 100 км.

На ще "меншому рівні" - ракети Maritime Brimstone (відомі також як Sea Spear). Саме ці ракети Лондон пропонував для озброєння кредитних катерів на які у 2021 році виділив 1,7 млрд фунтів стерлінгів. По суті Brimstone це модернізований AGM-114 Hellfire, яку адаптували для запуску з морської платформи.

Brimstone це невелика ракета вагою у 49 кг, із дальністю пуску, орієнтовно 10-12 км, яка фактично здатна боротися лише проти катерів. Через малу дальність застосування вона не становить загрози для фрегатів та корветів, які Кремль застосовує для пуску своїх "Калібрів" по українськім містам.

В цих умовах, вкрай бажаним з боку Лондона було б надати саме Exocet Mobile Coastal, як найбільш далекобійну систему, здатну дійсно вирішити цілий ряд задач з деблокади Чорного моря та значно зменшити активність флоту РФ у регіоні.

Читайте також: Перше публічне застосування британського ПЗРК в Україні - знищено ворожий БПЛА (відео)