xcounter
#

Україна дорого заплатить за морські ракети Brimstone Sea Spear за британським кредитом

Британці стверджують, що їх ракети Brimstone можуть "роєм" атакувати цілі противника, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Британці стверджують, що їх ракети Brimstone можуть "роєм" атакувати цілі противника, ілюстративне зображення з відкритих джерел
25250

Агенції Defense Express стали відомі нові подробиці українсько-британської рамкової угоди, яка передбачає виділення коштів для розвитку та зміцнення ВМСУ за рахунок кредиту від Британського експортно-кредитного агентства (UKEF).

Особливий інтерес – саме до ракетної складової цих пропозиції, яка складає понад 700 млн фунтів стерлінгів з загальної суми кредиту. Про які ракети йдеться, який з цього буде зиск для ВМС України та вітчизняної оборонної промисловості і чи можна вийти за межі "коридору", що пропонується країною-кредитодавцем?

Береш чужі – повертаєш свої

Читайте також: Чим озброять британські катери для ВМСУ: стали відомі нові подробиці проекту

Йдеться про кредит на суму 1,7 млрд фунтів стерлінгів, наданий Україні Великою Британією на десять років. Кредит передбачає виділення коштів на створення в Україні двох військово-морських баз, придбання у Сполученого Королівства двох тральщиків, будівництво восьми ракетних катерів і, власне, ракетного озброєння для цих катерів.

Домовленості щодо розвитку та зміцнення ВМСУ було досягнуто рік тому - під час торішнього візиту президента України Володимира Зеленського до Лондона було підписано меморандум про посилення співпраці між Україною та Великою Британією у військовій та військово-технічній сферах. Його підписали міністри оборони двох країн.

В ході візиту Президента України Володимира Зеленського до Великобританії Міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії Бен Воллес підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про співробітництво з розвитку та підвищення спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України / Фото: МОУ
В ході візиту Президента України Володимира Зеленського до Великобританії Міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії Бен Воллес підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про співробітництво з розвитку та підвищення спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України / Фото: МОУ

За "фінансовими" параметрами ця угода передбачає, що Україна отримає на розвиток ВМСУ 1,7 мільярди фунтів стерлінгів під 2,6% річних. Кредитні платежі за цією угодою можуть виконуватись у євро, доларах США або ж британських фунтах стерлінгів Розпорядниками кредитних грошей від нашої держави буде Мінфін України.

В угоді є опція, що за потреби ліміт в 1,7 мільярдів фунтів стерлінгів може бути "перевищений". Мінімум 50% кредитних грошей мають бути витрачені на купівлю саме британських "товарів та послуг".

У листопаді Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко за дорученням Кабміну підписав українсько-британську рамкову угоду, яка деталізує фінансову сторону домовленостей. Зокрема, йдеться про розподілення коштів за шістьма напрямками, з яких далі я буду аналізувати лише один – закупівлю ракетного озброєння до нових ракетних катерів, а також до зразків, які вже стоять на озброєнні ВМС України.

Український варіант ракетного катера з ПКР
Український варіант ракетного катера з ПКР "Нептун" від ДПЦК - "Гроза"

Бо, як на мене, зараз у цій дружбі для України наступає найцікавіший етап. Головний поточний виклик – чи можна отримати максимальний зиск для країни і створити умови для оптимального використання коштів, які, власне, вже є нашими. Бо береш гроші чужі – віддаєш свої...

Про які ракети йде мова?

Про нові британські ракетні катери для ВМС України і їхнє озброєння інформація з’являлась дозовано – але з поступовою деталізацію.

У березні 2021 року аташе з питань оборони посольства Великої Британії Тім Вудз у інтерв'ю виданню "День" заявив, що "ракетні катери проектуються спеціально для України, вони будуть оригінальними і матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів".

РК
Проекти окремих ракетних катерів, включно з РК "Веспа"/"Лань-ЛК" у порівнянні з закордонними аналогами, та їхнє типове озброєння

Зазначимо, що такий розмір характерний для кораблів з загальною водотонажністью до 500 тонн із доволі потужним озброєнням, яке складається з протикорабельних ракет, універсальної артилерійської установки, а іноді – і систем ППО.

Проте конкретний тип проти корабельного озброєння названий не був. "Це можуть бути ракети малої або великої дальності. Саме це питання якраз зараз розглядають британські компанії. Але це будуть ракети нового класу, спроектовані спеціально для України британською промисловістю", - стверджував аташе.

У серпні 2021 року посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в коментарі виданню "Донбас Реалії" заявив, що "Ми починаємо працювати з компанією яка називається Babcock. Це британська компанія, яка обрана виробником катерів. Перші катери будуть зібрані тут (в Британії). Для цього є платформа (P50U), яка на вимогу наших Збройних сил буде дороблена. Над нею зараз працюють фахівці, як українські, так і британські",- повідомив Вадим Пристайко.

Українська протикорабельна ракета Р-360
Українська протикорабельна ракета Р-360 "Нептун" має дальність у 280 км, однак поки що не адаптована для "морського" комплексу

Щодо ракетного озброєння, то було зазначено таке: "У нас, напевно, будуть на кораблі (ракетному катері) британські ракети "земля-земля". Ми спостерігаємо за "Нептуном", який Україна розробляє і який, після повного введення в дію, стане боєздатним ракетним комплексом, але розмір цих катерів не дозволяє розмістити "Нептун". Тому нам довелося піти на розміщення меншого, але дуже потужного сучасного ракетного комплексу", - стверджував Вадим Пристайко.

У жовтні британська газета The Times написала, що Лондон та Київ ведуть перемовини про поставки ракет Brimstone від компанії MBDA UK для Військово-Морських Сил України.

А вже наприкінці того ж місяця Міністерство оборони України у відповідь на запит державної інформагенції "Укрінформ" підтвердило плани по купівлі для Збройних Сил України британських керованих ракет Brimstone Sea Spear, по яким веде роботи філіал компанії MBDA у Великій Британії.

"Британською компанією MBDA UK розробляється нова ракета Brimstone Sea Spear, яка у майбутньому, у тому числі, може бути поставлена в Україну для забезпечення потреб Збройних сил України", - стверджувало Міноборони.

Отже, ми "докотились" до того, що перспективні ракетні катери будуть оснащуватись ракетами Brimstone у морських версіях. Бо жодних інших зразків протикорабельного озброєння для цих катерів – щонайменше, досьогодні, - названо не було. Якщо так, то що ця ракета представляє у деталях?

Brimstone – дійсно крута ракета, але...

Ракети Brimstone цікаві тим, що нині вони дійсно є технічно досконалим зразком ракетної техніки при застосовуванні з повітряних носіїв. Проєкт створювався в інтересах Королівських ВПС Великої Британії і з 2005 року перебуває у постійному розвитку.

Спочатку передбачалося, що ракета стане еволюцією американської ракети AGM-114 Hellfire. Але у ході розробки практично вся ракета була перероблена, тож тепер Brimstone, "окрім зовнішньої форми, не має жодного відношення до Hellfire", кажуть у MBDA. Brimstone з тандемною бойовою частиною має вагу 49 кг, довжину - 1,8 м, діаметр - 188 мм.

Brimstone
Brimstone з тандемною бойовою частиною має вагу 49 кг, довжину - 1,8 м, діаметр - 188 мм

У ракетах з самого початку було закладено застосування за принципом "пустив - забув". Для цього ракети оснащувались радіолокаційними головками самонаведення міліметрового діапазону. Така ракета запускалась у зону, де знаходилась ціль з попередньо відомими координатами, знаходила її і знищувала влученням у найбільш вразливе місце. Причому можна знищувати броньовані цілі, які рухаються зі швидкістю до 70 км на годину.

Досвід війни в Афганістані призвів до додавання у Brimstone лазерного наведення, оскільки правила ведення бойових дій вимагали включення оператора у застосування. Тож ГСН ракети стала двохрежимими.

Це дозволило оператору обирати найбільш пріоритетні цілі вже після пуску, що особливо корисно для мінімізації побічної шкоди, коли в районі бойових дій перебувають дружні сили або цивільне населення - з мінімальними супутніми ризиками, якщо йдеться, наприклад, про знищення цілей у міських забудовах.

Brimstone
Французський бойовий літак з Brimstone

Тож найновіша "двохрежимна" версія Brimstone може скерувати себе на ціль або за допомогою власного радара, або керуватися оператором зброї в повітрі чи на землі - за допомогою лазерного каналу. Цікаво і те, що у повітрі можуть одночасно перебувати декілька ракет у форматі "рою", і знищувати визначені цілі за різними траєкторіями, у оптимальному порядку та у найбільш вразливі місця.

Brimstone
В оновленій версії Brimstone отримав і лазерний канал наведення

Ракети Brimstone, окрім ВПС Великої Британії, придбали Німеччина, Катар і Саудівська Аравія. Причому йдеться про версії "повітря-земля". З

алежно від модифікації, ракети Brimstone мають різну дальність стрільби. Так, дальність пуску Brimstone I - з гелікоптера - 12 км, з літака - 20 км. У версії Brimstone II - з гелікоптера - 40 км, з літака - 60 км. Проте ці дальності декларуються при пусках саме з повітряних платформ, де значення має і швидкість самої платформи у момент пуску.

Sea Spear – морська версія Brimstone

Інша справа – з наземними і морськими версіями Brimstone, яких у серійному виконанні ще не існує. Щодо наземних проектів, то у 2019 році MBDA разом з польською оборонною фірмою PGZ показали протитанкову машину на базі модернізованого шасі БМП-1 з пусковим модулем з 12 ракет Brimstone. Інший протитанковий варіант був на шасі K9 Thunder з трьома пусковими модулями по вісім ракет Brimstone у кожному.

THeMIS з ракетами Brimstone
Платформа THeMIS з ракетами Brimstone

У 2021 році був показаний роботизований варіант відомої платформи THeMIS з ракетами Brimstone. Дальність пуску цих ракет у наземному варіанті була заявлена у 12 км.

THeMIS з ракетами Brimstone
THeMIS з ракетами Brimstone

Для морських платформ на сайті MBDA ракета Brimstone представлена у версії Sea Spear. Максимальна дальність пуску не вказана, але вона має ті ж габарити, що і її повітряна та наземні "сестри", а відтак цілком ймовірно, що і дальність пуску Sea Spear - до 12 км, а реально – до 10 км.

Британці говорять, що пропонують нам ракети, котрі можуть "роєм" атакувати цілі

MBDA вже провела низку випробувань морського варіанту Sea Spear. Серед іншого, є повідомлення, що у 2014 році MBDA провела залповий пуск декількох ракет Brimstone Sea Spear зі стаціонарної морської платформи - для відбиття атаки п'яти ворожих цілей, що імітували швидкісні озброєні катери FIAC (Fast Inshore Attack Craft).

Під час випробувань одна з цілей, 15-метровий катер, рухалася зі швидкістю 20 вузлів. Було заявлено, що успішні випробувальні пуски продемонстрували здатність Sea SPEAR вражати численні окремі цілі. Інших повідомлень про актуальний стан проекту Sea Spear поки немає.

Скільки ми маємо заплатити за Sea Spear Brimstone

Вартість ракети Brimstone у різних відкритих джерелах визначають по різному. Є ціна у "понад 100 тис фунтів стерлінгів". Є і дані міністерства оборони Британії, де вказуються загальна балансова вартість двохрежимної Brimstone, яка включає витрати на розробку, а також вартість придбання ракет у певній партії. Це 175 тис фунтів стерлінгів, або десь 260 тис доларів. Звісно, дуже дорога ракета.

Ракетний катер
Ракетний катер "Лань-ЛК"/"Веспа" від ЗАТ "Завод "Кузня на Рибальському" озброєний 8 ПКР "Нептун" і має довжину у 64,46 метра

Скільки ракет нам треба? За найбільш максимальними оцінками потрібно до 1000 таких ракет.

Разом з тим, Україна в рамках британського кредиту має витратити на закупівлю ракетного озброєння від MBDA десь 730 млн фунтів стерлінгів. Це набагато більше, ніж на ту ж тисячу ракет. Або набагато дорожче, аніж у 175 тис фунтів стерлінгів за ракету.

Чому так?

Зроблю припущення - насправді йдеться про завершення усіх робіт MBDA з ракетою Brimstone для морського використання у версії Sea Spear за рахунок українського кредиту і проведення "закамуфльованої" дослідно-конструкторської роботи.

Україна має витратити на закупівлю ракетного озброєння десь 730 млн фунтів стерлінгів

Вона, наприклад, може включати розробку стабілізованої платформи для пуску Brimstone з ракетних катерів, створення та відпрацювання контуру управлення ракетою від виявлення цілей до передачі даних на ракетну ПУ катеру, інші роботи тощо.

Але навіть уся ця "закамуфльована" дослідно-конструкторська робота навряд чи має коштувати більше 40-50 млн. фунтів. "Дельта", що залишається, все одно є на диво надмірною.

Питання без відповідей

Ми неодноразово писали про те, що розвиток власного ракетного потенціалу – а це і нові дослідно-конструкторські розробки і серійне виготовлення нових різних зразків ракетного озброєння – є актуальним завданням для військового та політичного керівництва держави.

Як приклад, наводили вітчизняну протикорабельну ракету "Нептун" з дальністю дії у 280 км – яка потребує втілення у морській та повітряній версії. Говорили про створення нових вітчизняних ЗРК для потреб ППО – і сухопутних, і морських платформ. Причому для створення першого дослідного зразка нового ЗРК вітчизняний лідер у створені керованих озброєнь – ДержККБ "Луч", як приклад, просило лише 40 млн доларів.

Але ця пропозиція й досі так і залишається пропозицію. Проте ми готові сплачувати закордонним компаніям за створення ракетних зразків набагато більші суми.

Тож на тлі британського кредиту вкрай цікаво почути роз’яснення поточної ситуації від усіх сторін, дотичних до реалізації заходів щодо витрачання коштів для розвитку та зміцнення ВМСУ:

  • Як виглядає за напрямками загальний розподіл "морського" кредиту на суму 1,7 млрд фунтів стерлінгів, наданий Україні Великою Британією на десять років?
  • Чи є достатнім потенціал ракет Brimstone у версії Sea Spear з дальністю пуску до 12 км для виконання типових протикорабельних завдань перспективними ракетними катерами ВМСУ водозміщенням понад 400 тонн?
  • Чи планується у перспективі заміщення Sea Spear більш потужними зразками протикорабельного озброєння. Які це будуть зразки?
  • Якщо доопрацювання Sea Spear, або розробка нових зразків ракетного озброєння здійснюється MBDA в рамках кредиту, розпорядником якого виступатиме України, за яких умов Україна може виступати власником тих чи інших технологічних рішень?
  • Які заходи заплановані українською стороною, аби залучити вітчизняні підприємства ОПК до отримання нових компетенцій у ході розробки, виготовлення, обслуговування, модернізації нових зразків MBDA для ВМС України?
  • Чи можлива в рамках кредиту розробка альтернативних проектів ракетного озброєння для нових катерів на основі вітчизняних напрацювань у поєднанні з окремими рішеннями від MBDA. Як версія – поєднання рішень керованої ракети РК-10 від ДержККБ Луч (яка має більшу енергетику і масу БЧ у порівняні з Brimstone) та ГСН від Brimstone?
РК-10 від ДККБ
РК-10 від ДККБ "Луч"

Частина цих питань виглядає надмірно оптимістичними чи малоймовірними. Але давайте не забувати, що ми вже втягнулися у кредит на суму 1,7 млрд фунтів стерлінгів.

І тепер треба спробувати не лише тихо купувати чужу брендовану зброю, а використати всі можливості для реалізації більш далекоглядних власних проектів.

Тим більше, що і за проекти європейської MBDA, і американського Raytheon, який також хоче зайти в Україну, і власне, за продукцію українського ДержККБ "Луч" все одно платимо саме ми з вами.

Читайте також: Україна отримає британські ракети Brimstone Sea Spear, але точно не в найближчий час