xcounter
#

Яку смертоноснішу зброю ще може передати Великобританія Україні

17123
Яку смертоноснішу зброю ще може передати Великобританія Україні

Дивимось на можливості Великої Британії передати озброєння Україні без "рожевих окулярів"

У Лондоні на офіційному рівні заявили, що розглядають можливість передачі України нових партій зброї. І ця зброя буде ще смертоносніша за ту, що вже передана.

З боку Defense Express маємо нагадати, що перед початком російської повномасштабної агресії Лондон передав декілька тисяч ПТРК NLAW. А після початку бойових дій - анонсував надання зенітних ракетних комплексів Starstreak. Додамо, що днями було повідомлено про завершення навчання операторів.

Читайте також: З кожним днем війни все менше ракет окупантів досягають цілей: збивають з усього наявного для цих цілей озброєння
ПТРК NLAW
Велику партію ПТРК NLAW Велика Британія встигла передати ще до 24 лютого

Також в наших силах проаналізувати яку саме "смертоноснішу" зброю може ще передати Великобританія Україні. Для цього необхідно виходити лише з найпрагматичніших та логічних міркувань, без "рожевих окулярів".

Тому необхідно усвідомлювати, що ця зброя повинна бути для британської армії:

  • масовою, щоб її передача не становила загрозу обороноздатності самої Великобританії
  • не потребувала довготривалого навчання військових (тривалість курсів - декілька тижнів)
  • не була вкрай залежною від сумісності зі стандартами НАТО до озброєння
  • або - не потрібна армії Великобританії
армія великої британії

До речі ці правила стосуються взагалі всього озброєння, яке передавалось до цього часу Україні та навряд ці правила будуть кардинально змінені.

Саме тому, наприклад, доволі легковажно сподіватися на передачу ударних вертольотів AH-64D Apache або танків Challenger 2.

Challenger 2
Танк Challenger 2

Аналогічно не слід очікувати отримання таких зараз дійсно потрібних ЗСУ систем, як самохідні артилерійські установки AS90, тактичні ракетні системи M270 MLRS, бо у самій британській армії їх невелика кількість - 89 та 35 одиниць відповідно.

Все озброєння такого типу вимагає і довготривалого навчання, і наявності "логістичної бази" в Україні не тільки з боєприпасами натівського стандарту, але і ремонтними базами та комплектуючими до цієї техніки.

AH-64D Apache
Передача ЗСУ ударних AH-64D Apache - теж знаходиться на межі фантастики

Якщо ж поглянути на перелік озброєння армії Великобританії, відповідно до Military Balance 2021, то насправді можливих варіантів залишається не так і багато.

Одним з найбільш вірогідних (та бажаніших) варіантів є відомий баражуючий боєприпас Spike NLOS, які у британській армії отримав назву Exactor. Відомо, що Лондон свого часу замовив у Ізраілю 600 одиниць Spike NLOS у різних модифікаціях.

Spike NLOS Exactor
Spike NLOS в британській армії має назву Exactor та досить незвичну пускову

Головна особливість Spike NLOS - знищення цілей поза межами видимості на дальності до 32 км. Наведення здійснюється оператором у режимі он-лайн, який бачить відео з самої ракети та може самостійно коригувати політ та обирати цілі вже під час польоту, а ракета - захоплювати та автоматично наводитись на неї.

Це дозволяє навіть здійснювати постріл у "район цілі" отримавши попередні дані.

Бойової могутності Spike NLOS вистачає для знищення таких типових цілей, як машини управління, зенітні ракетні комплекси, самохідні артустановки тощо.

Spike NLOS Exactor
Кількість баражуючих боєприпасів Spike NLOS у британській армії оцінюється у менше 600 одиниць

Останнім конфліктом в якому використовувався Spike NLOS стала війна за Нагірний Карабах. В якому цей баражуючий боєприпас довів свою вкрай високу ефективність.

Але треба враховувати, що на заваді передачі цієї зброї Україні може стати Ізраїль, тому що, формально, це реекспорт військової продукції й країна-виробник має дати свій дозвіл. Водночас аналіз дипломатичних, геополітичних та моральних компонент влади Ізраілю - виходить за межі матеріалу.

Якщо ж виходити з найпрагматичнішого варіанту, коли Лондон "одним пострілом" вбиває двох зайців - тобто віддає вже непотрібне йому озброєння і тим сами допомагає Україні, то один з варіантів - передача БМП Warrior.

БМП Warrior
БМП Warrior

Навіть попри те, що це потребує логістичної бази та довгого навчання. Бо річ у тому, що британська армія у 2022 році розпочала процес із заміни цих машин на новіші - колісні БМП Boxer. Тобто Велика Британія все одно відмовляється від Warrior, яких в неї близько 400 одиниць (у всіх модифікаціях та машин на базі).

БМП Boxer
Колісна бойова машина Boxer

Загалом БМП Warrior встав у стрій у 1987 році та взяв участь у війнах в Іраку, Афганістані та операції в Боснії та Герцеговині. Де показав себе, як надійна машина з непоганим рівнем бронюванням, особливо завдяки додатковим елементам, які були встановлені під час модернізацій.

Проте головним недоліком машини залишається те, що 30-мм автоматична гармата - не стабілізована. Тобто ефективний вогонь з неї можливо вести лише з місця. Також зазначимо, що екіпаж Warrior складається з трьох осіб, а десантне відділення вміщує до 7 бійців.

БМП Warrior
БМП Warrior з додатковим бронюванням

Якщо такий варіант буде схвалено Лондоном, то це буде потребувати передачі величезного об'єму боєприпасів, запасних частин, навчання не тільки механіків водіїв, операторів озброєння та командирів, а й ремонтників та техніків, які будуть обслуговувати ці бойові машини.

БМП Warrior
БМП Warrior у британскій армїі - близько 400 одиниць

Водночас треба також розуміти, навіть у теорії, що про передачу одразу всіх 400 Warrior мови звісно йти не може. Якщо навіть ці машини і будуть передаватися ЗСУ, то партіями.

Читайте також: Вибух під Бєлгородом: що зірвалось, що замовчали та що визнали у РФ