xcounter
#

ЗРК Starstreak для захисників від Британії: оператори вже пройшли навчання та направляються на фронт

14289
Starstreak
Starstreak

Зенітний комплекс StarStreak, також відомий як High-Velocity Missile (HVM), призначений для знищення літальних апаратів противника

Оператори зенітного ракетного комплексу StarStreak, які проходили навчання у Великій Британії, вже завершили тренування та готові до відправки на фронт.

Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес в інтерв'ю британським ЗМІ, передає Daily Mail.

Читайте також: Новий засіб для пекла: Німеччина передала багатоцільові гранатомети RGW-90 Мatador

Зазначимо, що StarStreak - знаходиться на межі градації між переносним зенітним ракетним комплексом та ЗРК ближньої зони. Його дальність дії, орієнтовно, становить 7 км за висотою та 7 км за дальністю.

Головною особливістю цього комплексу є те, що замість традиційної осколково-фугасної бойової частини використовується три окремих суб-боєприпаси - дротика.

StarStreak
StarStreak був розроблений Thales

Кожен з цих дротиків розганяється до 3 Махів, має власну систему наведення у "лазерній стежці" та підривач сповільненої дії.

Існує декілька варіантів його встановлення: переносний "на плечі", станок з декількома ракетами та мобільна платформа.

Варто нагадати, що 9 березня, під час виступу у парламенті Великобританії, Бен Уоллес повідомив: можливість передачі StarStreak - "вивчається". Таким чином для підготовки операторів знадобилось менше 20 діб.

Starstreak
Starstreak у форм-факторі ПЗРК

І питання строків навчання операторів озброєння, як підкреслив міністр оборони Великобританії, є одним з критичних факторів.

"Одним із найбільших викликів є те, що чим досконаліша система зброї, тим більше необхідно навчатися для її використання. Тому зусилля мають бути спрямовані на допомогу українцям або оновити, або знайти ту техніку, яка вже є у них на складі. Просто надати британські танки насправді не спрацює", - заявив Бен Уоллес.

Читайте також: Генштаб інформує: війна, день 33-й, дії сил оборони