xcounter
#

Великобританія розглядає постачання зенітних комплексів StarStreak до України - вкрай цікава зброя зі швидкістю 3 Маха

Пуск StarStreak з мобільної платформи
Пуск StarStreak з мобільної платформи
91136

Зенітний ракетний комплекс StarStreak від Thales має вкрай цікаві тактико-технічні характеристики

Зенітний комплекс StarStreak, також відомий як High-Velocity Missile (HVM), може бути найближчим часом передано українським військовим.

Міністр оборони Великобританії Бен Уолес заявив, що зараз "вивчається" можливість передати цю зброю Україні на безоплатній основі. Також він заявив, що Лондон вже передав ЗСУ 3615 одиниць ПТРК NLAW та певну кількість Javelin.

Читайте також: Навіть погода на боці України: холод перетворить техніку рашистів на "40-тонні морозильники" – The Times

Зазначимо, що StarStreak був прийнятий на озброєння у 1997 році та є значно "молодшою" розробкою за Stinger. Також цей ПЗРК має вкрай цікаві особливості та високі тактико-технічні характеристики.

StarStreak
Ракета StarStreak

Зокрема, замість традиційної осколково-фугасної бойової частини використовується три окремих суб-боєприпаси, схожих на танкові оперенні підкаліберні снаряди. Вони також виготовлені з вольфраму, але містять бойову уламкову частину.

Це дозволяє розігнати суб-боєприпаси - "дротика" до швидкості 3 Маха (понад 3500 км/год), що нівелює будь-які протиракетні маневри противника. Дальність дії комплексу - понад 7 км за дальністю та висотою.

Також цей комплекс відрізняється принципом наведення - "лазерна стежка", яка дуже добре знайома українським військовим, бо вона використовується у протитанкових комплексах "Стугна" та "Корсар" від ДККБ "Луч".

Цей засіб наведення, який до речі застосували і для нової розробки "Луча" - РК-10, дозволяє повністю ігнорувати спеціальні теплові пастки.

StarStreak
Стаціонарна пускова StarStreak

Слід зазначити, що кожен "дротик", попри свій розмір - керований. Його кінетичної енергії вистачає для того, щоб знищити ціль, яка маневрує з перевантаженнями понад 9 g на висоті 7 км.

А підривач має сповільнену дію. Тобто вибух відбувається вже після проникнення у корпус літального апарата.

За виявлення цілей відповідає потужний тепловізор, тобто сам комплекс нічого не випромінює, що значно ускладнює його виявлення противником.

Зазначимо, що комплекс має декілька варіантів розміщення, найпопулярнішими з яких є розміщення на гусеничній та стаціонарних платформах.Також існує варіант у вигляді переносного зенітного ракетного комплексу.

StarStreak ПЗРК
StarStreak у вигляді ПЗРК

Зазначимо, що розробку StarStreak здійснювала британська компанія Shorts Missile Systems, а виробництво - підрозділ Thales Air Defence у Великобританії. Загальна кількість StarStreak на самохідному шасі у британській армії, за неофіційною інформацією, оцінюється у 156 одиниць.

Окрім британської армії він знаходиться на озброєння Південно-Африканської Республіки, був замовлений Таїландом та Малайзією.

Читайте також: Що відбувається з танком рашистів після удару Javelin - відеозапис з дрона