xcounter
#

Київ та Берлін говорять про Marder та PzH 2000: як швидко ЗСУ "пересядуть" на німецьку "броню"

Також допускається варіант поставки танків Leopard 1A5 та зенітних САУ Gepard
21656
Німецькі САУ PzH 2000 під час навчань НАТО в Литві, листопад 2019 року, фото з відкритих джерел
Німецькі САУ PzH 2000 під час навчань НАТО в Литві, листопад 2019 року, фото з відкритих джерел

Але радіти поки рано – німці говорять, що зможуть продати нам PzH 2000 не раніше 2024-2027 років. А продати стару бронетехніку зі складів Берліну досі заважає "політична доцільність"

Україна та Німеччина ведуть перемовини про поставку важкого озброєння для ЗСУ.

Зокрема, наш уряд уже подав заявку до німецького Мінекономіки про можливу купівлю 100 самохідних артилерійських установок PzH 2000 та 30 бойових машин піхоти Marder. Про це пише німецьке видання Welt am Sonntag з посиланням на свої джерела в уряді Німеччини.

Читайте також: Переходимо на калібри НАТО, або що Україні дасть купівля САУ Zuzana в Словаччині
Німецькі БМП Marder, травень 2017 року, фото з відкритих джерел

Ситуація зараз така. Німеччина готова продати нам 100 одиниць PzH 2000 включно з боєприпасами, комплектуючими та тренажерами за 1,7 мільярда євро.

Є ще варіант, що німці пропонують нам продати також перспективну версію PzH 2000 із безпілотною баштою на колісному шасі БТР Boxer, вартість поставки в такому випадку складатиме 1,2 мільярди євро. Але продати нам ці самохідки німці готові лише в проміжку 2024-2027 року, щоб не залишити своє військо без САУ. Незручно і писати, але бундесвер має в своєму розпорядженні лише 121 одиницю PzH 2000.

Перспективна версія PzH 2000 із безпілотною баштою на колісному шасі БТР Boxer, фото з відкритих джерел

Із БМП Marder – нюанс окремий. Насправді на складах Rheinmetall стоїть понад 100 таких бойових машин, які не вписані в жодні оперативні плани бундесверу. І чому німці готові продати нам лише 30 таких бойових машин піхоти.

Автори Welt am Sonntag також зазначають – на складах німецьких оборонних концернів також стоять зняті із озброєння танки Leopard 1A5 (близько 100 одиниць) та зенітні САУ Gepard (близько 50 одиниць).

Танк Leopard 1A5 армії Греції, фото з відкритих джерел, травень 2020 року

Німецькі приватні компанії самі готові продати Україні таку техніку – боєприпаси є. поставка таких танків та самохідних зеніток ніяк не "просадить" обороноздатність Німеччини, навчити екіпажі ЗСУ для цієї бронетехніки можна в короткий строк.

Є "плюси" та "мінуси" щодо поставки такої техніки для Збройних Сил України. Але головна проблема – офіційний Берлін досі негласно стримує поставки озброєнь Україні, керуючись "політичною доцільністю".

Німецька зенітна САУ Gepard, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: США домовляються із Кіпром про БМП-3, Т-80 та ЗРК "Бук" для України– ЗМІ