xcounter
#

Переходимо на калібри НАТО, або що Україні дасть купівля САУ Zuzana в Словаччині

16899
Словацькі САУ Zuzana під час навчань НАТО в Латвії, березень 2022 року, фото з відкритих джерел
Словацькі САУ Zuzana під час навчань НАТО в Латвії, березень 2022 року, фото з відкритих джерел

У чому особливості словацької САУ Zuzana, і як ця артсистема може допомогти нашим військовим перемогти ворога – в матеріалі Defense Express

Учора наші ЗМІ написали про те, що Україна веде перемовини із Словаччиною про поставку самохідних артилерійських установок Zuzana. При цьому вказувались такі деталі – Україна хоче купити 16 таких САУ, для навчання розрахунків знадобиться від тижня, Zuzana може бити на відстань до 40 км, розрахунку не потрібно покидати САУ для ведення вогню.

Очевидно, що тут треба дивитись не тільки на ТТХ озброєння, яке Україна хоче купувати під час війни, але й треба дивитись ширше – як це озброєння може допомогти у перемозі над рашистами. Defense Express цю "прогалину" залюбки закриє.

Читайте також: КБ "Луч" завершило модернізацію БРДМ-2 новими бойовими модулями: відео з випробувань бойовими розрахунками ЗСУ
Словацькі САУ Zuzana під час навчань НАТО в Латвії, березень 2022 року, фото з відкритих джерел

Для початку окреслимо – САУ Zuzana навіть з великою натяжкою не можна назвати "радянською" або ж "часів Варшавського договору". Виробництво цих самохідних артилерійських установок Словаччина налагодила на власних потужностях уже в 1990-х роках, задовго після розпаду "соцтабору" та Чехо-Словаччини як єдиної країни.

Базою для САУ Zuzana виступила чехословацька vz.77 Dana. Але головні відмінніності – "натівський" калібр 155 мм (проти 152 мм як у Dana), та більша довжина ствола, що дає кращу далекобійність – 45 калібрів проти 36,6 калібрів.

САУ Zuzana, ілюстративне фото від заводу-виробника Konštrukta Defence

Так, 16 САУ – мало для переваги над ворогом, але більше у словаків все рівно нема. Армія Словаччини має на своєму озброєнні лише 16 одиниць Zuzana. Як уточнюють словацькі ЗМІ, для постсоціалістичної країни в 1990-х роках це був такий іміджевий проект – зберегти хоча б потужності по виробництву артилерійських систем, та організувати хоча б малосерійне виробництво сучасних САУ.

Єдиним експортним покупцем САУ Zuzana на даний момент стала Греція, що в 2001 році придбала 12 таких артсистем. Тому словаки і розмірковують - якщо Україна викупить всі 16 одиниць САУ Zuzana, це буде найбільший за останні 30 років експортний успіх для ОПК Словаччини.

Словацькі САУ Zuzana під час навчань НАТО в Латвії, березень 2022 року, фото з відкритих джерел

Також варто зазначити, що Словаччина уже починає планомірну заміну своїх самохідок Zuzana на більш досконалу версію – Zuzana 2.

Перші вісім таких САУ армія Словаччини отримала у листопаді 2021 року, усього за контрактом має бути поставлено 25 одиниць Zuzana 2. Але контракт на поставку цих САУ Міноборони Словаччини уклало аж у 2018 році, між контрактом та першою поставкою минуло аж 3 роки, і у нас нема стільки часу на очікування.

Передача першої партії Zuzana 2 для словацької армії у листопаді 2021 року

Майбутня закупка САУ Zuzana для України може стати першим практичним втіленням принципу, який окреслив міністр оборони Рєзніков – купувати для Збройних Сил України уже сучасне озброєння за стандартами НАТО, а не системи часів Варшавського договору. Тут важливий сам факт, що ЗСУ можуть вперше отримати САУ саме "натівського" стандарту та калібру 155 мм.

Звісно, далі може виникнути питання – а як з боєприпасами "натівського" калібру 155 мм? Тут можемо відповісти – ЗСУ неоднократно показали, що уміють створювати "розвідувально-ударний контур", де робота БПЛА забезпечує ювелірну роботу артилерії. І в цьому контексті САУ Zuzana для нашого війська стане одним із цінних інструментів по перемішуванню орків із землею.

Словацькі САУ Zuzana під час навчань НАТО в Латвії, березень 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Про подальшу війну та потрібну зброю: Сергій Згурець в інтерв'ю Радіо НВ