xcounter
#

Про подальшу війну та потрібну зброю: Сергій Згурець в інтерв'ю Радіо НВ

HIMARS M142 (англ. High Mobility Artillery Rocket System) — розроблена наприкінці 90-х американська ракетна артилерійська система підвищеної мобільності, яка змонтована на колісному шасі.
HIMARS M142 (англ. High Mobility Artillery Rocket System) — розроблена наприкінці 90-х американська ракетна артилерійська система підвищеної мобільності, яка змонтована на колісному шасі.
4566

Україна знищила орієнтовно 8% наземної і до 10% авіаційної техніки Російської Федерації за 43 дні війни, повідомив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в ефірі Радіо НВ. Подаємо текст цієї розмови і нашим читачам.

В ефірі Радіо НВ військовий експерт проаналізував, які сили ще залишилися у агресора та від чого залежить їх ефективність, а також як, де і чим Україна буде оборонятися.

— Скільки ще техніки залишається на озброєнні в РФ? Ми щодня чуємо про знищені російські танки, літаки, гелікоптери, що для ворога це дуже великі втрати. Тож скільки загалом у них є цієї техніки?

Читайте також: Башта відлетіла і розтрощила асфальт: що відбувається з танком рашистів після пострілу з ПТРК

— Перемогу на полі бою забезпечують три точки опори: озброєння, тактика його використання, моральний стан чи бойовий дух і навички особового складу, який техніку використовує. Бездарне використання техніки може нівелювати будь-які кількісні показники.

Знищений танк окупантів

Я не хотів би, щоб ми занадто оптимістично підходили до кількості тих зразків, які ми знищили. Згідно з приблизними показниками, ми знищили десь в межах 8% наземної техніки і десь до 10% авіаційної техніки, яка була підтягнута до кордонів України. Тобто запаси є достатньо значними.

Росія затягувала на нашу територію зразки танків різних типів, різних поколінь. А зараз ми бачимо, що витягуються зі зберігання танки Т-72 без динамічного захисту. Тобто ця техніка може бути старою, неефективною, але у будь-якому разі це зброя, до знищення якої потрібно буде докласти зусилля.

ПТРК NLAW - проста та ефективна зброя "сама у собі"

Тож ми маємо надзвичайно серйозно ставитися до збереження життів наших солдатів і робити ставку на ефективну тактику та стратегію дій, яка нівелює переваги росіян у кількісних показниках.

— У відкритих джерелах, які треба перевіряти, можна знайти інформацію, що в Росії є в запасі близько 12 тисяч танків, тисячі літаків. І коли ми читаємо, що в Україні було пошкоджено чи знищено 700 танків, то можна порахувати залишки. Їх уже зараз готові відправити на лінію фронту чи вони в поганому стані? Чи не можна такі прості математичні підрахунки зробити, а з ними і висновки?

Кантемирівські Т-80 масово кидали в полях на Чернігівщині та Сумщині

— Поки що ми виходимо з того, що наша тактика протидії російським підрозділам є ефективнішою, тому що ми використовуємо підходи активної оборони та дії роззосереджених сил і підрозділів. Росіяни використовують стару прямолінійну тактику, де команда надається чи не з самої Москви, що суттєво уповільнює темпи бойових дій.

Бойовий дух абсолютно різний: ми воюємо за свою країну та за цивілізацію. Що тут роблять рашисти, вони самі вже, певно, не розуміють. І на третьому місці стоїть безпосередньо озброєння. Так, його достатньо багато, воно буде сюди підтягуватися, але його використання все одно буде розбиватися.

Якщо ж ми спробуємо легким шляхом порахувати, що знищили 600 танків із 12 тисяч, то ця калькуляція нам не допоможе серйозно оцінити перспективи бойових дій.

Зараз росіяни перетягнули техніку з Києва, Чернігова під Ізюм та Харків, там готують одне з наступальних угруповань. Чим небезпечні ці місця з погляду оборони? [Росіяни] можуть підтягувати свою артилерію і вести вогонь майже зі свого кордону, без проблем підживлювати цю артилерію боєприпасами. Це те, чого вони не могли робити в колоні, яку вони витягли до Києва, тому що логістика була порушена.

Підсумки бойових дій залежать від багатьох параметрів. Часом логістика має набагато більше значення, ніж кількість зразків тієї чи іншої техніки. Можна мати тисячу танків, але не мати палива на жоден із них — це не матиме жодного впливу виконання бойового завдання.

— Росія починає активно закликати молодих людей йти на війну, оголосила набір строковиків. Це означає, що вони на другий день опиняться в Маріуполі чи в Харкові? Чи вони будуть готуватися і Україна ще має час?

— Йде постійний процес, тому що деякі підрозділи, які виповзли з України, деякі БТГр були знищені на 80%. Зараз вони з Білорусі пішли до Росії і техніка тягнеться дорогою, ешелонами; підтягується новий особовий склад. Все залежить від якості цього особового складу з погляду виконання бойового завдання.

Гарматне м’ясо без підготовки жодним чином не сприятиме виконанню бойового завдання. А щодо особового складу у них дійсно є проблеми: зараз у них є спроби висунути частково курсантів, викладачів військових училищ, підтягнути так званий резерв БАРС (бойовий активний резерв). Цей процес дещо втаємничений, у порівнянні з оголошенням загальної мобілізації, йде процес прихованого поповнення резервами.

Ми ці ризики враховуємо. Кількісні втрати у ворога є значно більшими, хоча у нас вони також є втрати. Ми маємо дуже уважно підходити до збереження життів наших солдатів, тому що війна не буде швидкою. Поєднання військово-технічної допомоги країн Заходу з нашим досвідом має бути важливим компонентом поточного і подальшого спротиву.

Непідготовлене гарматне м’ясо з боку рашистів, чесно кажучи, нас влаштує. Непідготовлений особовий склад із поганим керівництвом — це той варіант, який дозволить нам із мінімальними втратами знищувати ворога.

Знищений танк окупантів.

Але ворог є достатньо підступним і у критичних ситуаціях, коли він бачить, що жоден напрямок і жоден підхід не дає результатів, [є загроза використання] хімічних боєприпасів аби придушити спротив окремих міст.

Сподіваюся, що ситуація у Бучі, Ірпені і розуміння Європи, хто є сьогодні ворогом, допоможе нам отримати значно потужніші зразки [зброї], які допоможуть нам знищувати ворога не на відстані п’яти кілометрів, а за 100 кілометрів і більше. Це те, що нам не менше потрібно, ніж засоби протиповітряної оборони та літаки.

— Прессекретар Пентагону Джон Кірбі заявив, що російська армія зосереджується на Сході України. Також можуть зачепити Харківську область. Вже часто обстрілюють Луганщину. Ця гостра фаза наступу вже або ось-ось починається, або, можливо, вже почалася. Що буде відбуватися на сході найближчими днями, а, можливо, і тижнями?

— Генеральний штаб Збройних сил оцінює ці ризики. Йдеться про спробу сформувати ударне угруповання, яке може з напрямку Ізюм-Харків рухатися вглиб території України, намагаючись з цієї зони охопити наші підрозділи, які протистоять «ДНР/ЛНР». Угруповання російських військ також накопичуються поблизу кордону України , зокрема, у тому ж Бєлгороді з орієнтацією на Харків.

Пуск ракети ЗРК С-300, фото ілюстративне

Заходи, яких вживає українське керівництво, навіть без особливого посилення дозволяють цей наступ стримати. Але йому, думаю, з боку ворота будуть передувати активні спроби дії авіації і артилерії - це і є віддзеркаленням тієї звичної радянської російської тактики з використанням максимальної кількості артилерії. Це не може не непокоїти. Тому наявність у наших арсеналах зразків техніки, які спроможні бити далі, ніж 100 кілометрів, на сьогодні вкрай необхідні, а ще потрібніші вони будуть завтра.

Читайте також: Повітряні Сили України збили рекордну кількість крилатих ракет росіян