xcounter
#

Пентагон оголосив приголомшливу кількість протитанкових систем та засобів ППО переданих Україні: чи вистачить їх

Пентагон оголосив приголомшливу кількість протитанкових систем та засобів ППО переданих Україні: чи вистачить їх
342674

В українському війську зараз одна з найбільших концентрацій піхотних протитанкових та протиповітряних засобів на одного бійця у світі

Марк Міллі голова Об'єднаного комітету начальників штабів США, що є найвищою військовою посадою США, офіційно повідомив про кількість протитанкової зброї та систем протиповітряної оборони, яку США та інші країни-союзники передали Україні у межах допомоги проти вторгнення РФ.

За його словами мова йде про 25 000 одиниць протиповітряних систем та 60 000 одиниць протитанкової зброї, повідомляє агентство Reuters.

Читайте також: Замість запланованих 3000 у ЗВО ВС РФ набрали менше відсотка контрактників: тепер шукають білорусів у ПВК

Для розуміння масштабів переданого озброєння, то загальна кількість танків у строю всієї армії РФ, у всіх підрозділах та родах військ, від Калінінграда до Владивостока - близько 3300 одиниць, відповідно до Military Balance 2021. Від цієї цифри, станом на 8 березня, необхідно відняти 700 одиниць, які були знищені або захопленні ЗСУ з 24 лютого.

Т-72Б3 РФ
Т-72Б3 армії РФ

Водночас до цих 60 тисяч одиниць протитанкової зброї необхідно додати ті запаси, які мала Україна до 24 лютого, включно із ПТРК власного виробництва - "Стугна" та "Корсар". Також слід зазначити, що під протитанковою зброєю, яку згадав Марк Міллі, скоріш за все, мається на увазі як протитанкові керовані ракетні комплекси типу Javelin та NLAW, так і протитанкові гранатомети типу Panzerfaust 3 чи AT4.

Panzerfaust 3
Panzerfaust 3

Також, для об'єктивності оцінки, необхідно уточнити, що окрім танків для цих систем справедливою ціллю є й інша бронетехніка - бойові машини піхоти та десанту, а також бронетранспортери. Їхня загальна кількість у строю всієї армії РФ: близько 16 тисяч всіх видів БМП, БТР, БМД та розвідувальних машин, відповідно до Military Balance 2021. Від цієї кількості - "мінус" 1890 одиниць знищених після 24 лютого.

БМД-2 РФ
БМД-2 армії РФ

У будь-якому разі, якщо брати кількість всіх броньованих цілей у строю армії РФ на початок повномасштабного вторгнення та лише передані союзниками протитанкові засоби, то співвідношення: 1 ціль на 3,27 одиниці протитанкових засобів. В реальності цей показник більше і можливо складає десь у районі 4-5 одиниці виключно піхотних протитанкових засобів на одну ціль. І це без урахування всієї іншої техніки та озброєння, яке здатне знищувати бронетехніку противника.

Щодо 25 000 протиповітряних систем, то в цьому випадку мова, скоріш за все, йде про переносні зенітні ракетні комплекси такі як Stinger, польській Piorun, а також додаткові ракети до них та ПЗРК та ракети до радянських систем, які знаходились на складах країн колишнього Варшавського договору.

Stinger
Stinger

Враховуючи ці цифри, в українському війську зараз одна з найбільших концентрацій піхотних протитанкових та протиповітряних систем на бійця серед усіх армій світу.

Читайте також: Пошкоджена в боях "Стугна" знову перетворює танки окупантів на металобрухт (відео)