xcounter
#

Як користуватись ПЗРК FIM-92 Stinger - детальна інструкція від ССО та бійця армії США (оновлено)

FIM-92 Stinger
FIM-92 Stinger
17078

FIM-92 Stinger - один з найефективніших переносних зенітних ракетних комплексів

У мережі з'явився переклад докладної інструкції до FIM-92 Stinger від Командування Сил Спеціальних Операцій, в якій докладно пояснено, як стріляти з цього ПЗРК.

Зазначимо, що FIM-92 Stinger має дальність ураження цілей до 8 км, а по висоті до 3,8 км. У нього цифрова система обробки сигналу, яка дозволяє ефективно відсіювати теплові пастки, також він має потужну бойову частину, високу енергетику та швидкість ракети.

Читайте також: Ще один ударний вертоліт Ка-52 рашистів на Миколаївщині перетворили на металобрухт

Також існує переклад відео з інструкцією від бійця армії США.

Сама інструкція починається на 1:50

Маємо зазначити, що у відео може здатися не повністю зрозумілим робота із прицільним пристроем. Тому наведемо схему з "мануалу" корпусу морської піхоти США.

Stinger має "мушку" (range ring) та "цілік" (rear peepsight). На самому початку мушка необхідна для того, щоб визначити приблизну дальність до цілі.

Далі у "ціліку" необхідно правильно розташувати ціль, щоб, у випадку потреби, зробити упередження.

Умовно мушка прицілу розбита на 4 зони. У зону "C", тобто по центру, розміщуються цілі, які летять курсом від або до оператора ПЗРК.

У зону "А" - цілі противника, які рухаються вправо від оператора ПЗРК, у зону "D" - ті які рухаються вліво.

Також обов'язково потрібно пам'ятати про зону безпеки навколо ПЗРК. Вона виглядає наступним чином.

Також зазначимо, що для Stinger діють загальні рекомендації й щодо інших ПЗРК.

Найефективнішою тактикою використання ПЗРК є засідка. Тому потрібно організувати моніторинг та ідентифікацію цілей. Зазвичай, для цього створюють "виносні пости" з осіб, які ведуть постійний огляд повітряного простору та мають зв'язок із розрахунком ПЗРК.

FIM-92 Stinger
Stinger має ваду із малою зоною огляду через приціл, тому в армії США зі цим ПЗРК працюють двоє. Стрільцю допомагає навестись на ціль інший боєць, який тримає його за плече та легко "розгортає" його у потрібному напрямі

Виходячи "на пуск" вже необхідно мати чітке розуміння типу, швидкості та курсу ідентифікованого противника. Бо час, який необхідний для пуску вкрай обмежений.

Обов'язково мати 100% гарантію того, що у прицілі саме ворожий літак чи вертоліт. Про те, як відрізнити рашиські вертольоти - в окремому матеріалі.

Одразу після пуску, не очікуючи його результату необхідно залишити позицію. Пуск ракети - величезний демаскувальний фактор.

Нагадаємо, що вже готова детальна інструкція для ПЗРК Piorun.

А також майже для всіх протитанкових ракетних комплексів та гранатометів.

Читайте також: З ПЗРК по вертольоту рашистів: що відбувається з Ми-24 РФ після влучення Stinger (відео)