xcounter
#

ПТРК "Фагот": як стріляти, особливості та поради - вивчаємо зброю

Defense Express вирішив спробувати започаткувати ще один формат відео, який присвячений вивченню зброї. Сьогодні - протитанковий ракетний комплекс "Фагот"
ПТРК "Фагот" (тренажер)
ПТРК "Фагот" (тренажер)
31720

Як здійснити пуск з ПТРК "Фагот", які його особливості та поради від фахівців

Збройні Сили України вже давно отримують та успішно використовують сучасні протитанкові ракетні комплекси: "Стугну", "Корсар", Javelin, до яких додався і NLAW. Все це замінює менш сучасні зразки. Водночас на озброєнні територіальної оборони також мають бути ПТРК, а враховуючи логіку переозброєння, одним з кандидатів є якраз "Фагот".

Як користуватися ПТРК "Фагот", як здійснити пуск, які особливості цієї зброї - у відео з порадами від фахівця військової справи Миколи Саламахи, та наочною демонстрацією, яка була знята завдяки допомозі виробника бойових тренажерів "Енергія-2000".

Читайте також: Призов резервістів в особливий період, а не загальна мобілізація

Слід зазначити, що ПТРК "Фагот" відноситься до другого покоління цього типу озброєння. Керування ракетою здійснюється за дротами, які вона розмотує за собою під час польоту. Для знищення цілі необхідно до моменту ураження "вести" ракету.

Як і будь-який інший ПТРК, "Фагот" - це колективна зброя, його розрахунок, зазвичай, складається з двох осіб: старшого оператора та оператора. У випадку "статутної" чисельності до них додається командир розрахунку, але практика говорить саме про двоособовий склад розрахунку. Сам комплекс переноситься у двох в’юках: пускова та одна чи дві ракети у кожному.

ПТРК
ПТРК "Фагот"

Місце для розгортання вказує командир роти або батальйону для забезпечення прикриття ділянці, де противник може використовувати танки та іншу бронетехніку.

Зазначимо, що дальність дії ПТРК "Фагот" залежить від ракет. З нього можливо здійснити пуск ракетами 9М111 з дальністю польоту 2 км, 9М111М (М1, М2) з дальністю до 2,5 км.

9М111М птрк
"Фагот" з ракетою 9М111М

А також ракетою 9М113 з дальністю пуску до 4 км. Ця ракета також використовується у БМП-2 та БМП-1П.

БМП-1П Конкурс
БМП-1П з ПТКР "Конкурс"

На місці розрахунок має визначити точну позицію з урахуванням секторів стрільби та інших вимог:

  • позаду ПТРК на відстані щонайменше 10 метрів у секторі 30 градусів не повинно бути стіни, або інших перешкод. Це пов’язано із роботою стартового двигуна ракети ;
  • прямо перед позицією немає бути перешкод через те, що ПТРК "Фагот" для керування використовує дроти, які можуть обірватися через кущі, високу траву та інші перешкоди;
  • необхідно враховувати, під час світанку та заходу сонце може "потрапити" у приціл - тоді існує можливість зриву керування ракети;
  • вкрай корисною буде карта вогню з секторами стрільби та визначеними дальностями до орієнтирів;
  • пуск необхідно робити зайнявши правильну позицію під кутом від пускової, тільки у навушниках та шоломі, або у шоломофоні;
  • одразу після виконання завдання необхідно забрати пускову, додаткові ракети та залишити позицію, тому важливо передбачити безпечні маршрути відходу до надійного укриття.
Пуск ПТРК
Пуск ПТРК "Фагот", звернуть увагу на позицію оператора

Також треба пам’ятати, що одразу після пуску перші 40-50 метрів ракета "присаджується". У випадку, якщо позиція обрана у низині або на рівній поверхні, то під час пуску по "рівню горизонту" - ракета вдариться о землю. В цьому випадку необхідно зробити пуск з "перевищенням" та встигнути одразу після пуску повернути ракету на потрібну висоту.

ПТРК Фагот

Більш зручна позиція - коли пускова стоїть на вершині схилу. Водночас про це добре знає і ворог, тому буде слідкувати за такими позиціями більш уважно.

Можливості бронепробиття ракет 9М111 та 9М113 доволі обмежені через відсутність тандемної бойової частини. Для знищення БМП та іншої бронетехніки це неважливо, водночас сучасні танки оснащенні динамічним захистом. Але, у будь-якому випадку, влучання у танк ракети з "Фагота" з високою ймовірністю призведе до контузії екіпажу та виводу з ладу системи керування озброєнням.

ПТРК Фагот
1. - дивитись і цілитись. 2 - крутити для наведення по вертикалі. 3 - крутити для наведення по горизонталі

Вірогідність того, що екіпаж танка або БМП побачить замаскований розрахунок ПТРК на відстані кілометра - мінімальна. Але сам пуск є демаскувальним фактором.

Defense Express вирішив скористатися можливістю та відпрацював декілька типових завдань на тренажері ПТРК "Фагот". І відсутність досвіду користування цією зброєю виявила наступні "сюрпризи" для будь-якого "чайника".

ПТРК фагот
1. Зняти запобіжник. 2. Потягнути. 3. Пуск

Пуск здійснюється не одразу після натискання спускової скоби, ракета декілька секунд "виходить у режим". Одразу після пуску збивається приціл, а в умовах реального "пострілу" до цього треба додати фактор того, що на відстані ліктя спрацює стартовий двигун ракети. У випадку стрільби з перевищенням: чим ближче ціль - тим складніше. На відстань у 1,5 км ракета летить близько 8 секунд, для повернення ракети на потрібну висоту знадобилось 4 секунди (через декілька невдалих спроб).

У випадку реальної місцевості необхідно усвідомлювати, що на маршруті польоту ракети будуть пригорки, кущі та інші перешкоди, а також низини, куди ціль може заїхати після пуску ракети.

Зазначимо, що це відео та публікація - не інструкція, а ілюстрація того, що бажання опанувати цю зброю можливо реалізувати лише під час проходження повноцінних тренувань, зокрема у Збройних Силах України, включно з Територіальною обороною.

Також нагадуємо, що вже створені аналогічні відеоінструкції для наступних протитанкових засобів:

Читайте також: РНБО ухвалила запровадити надзвичайний стан на всій території України