xcounter
#

Призов резервістів в особливий період, а не загальна мобілізація

Президент України видав Указ про призов громадян, зарахованих до оперативного резерву
Призов резервістів в особливий період, а не загальна мобілізація
39346

Призов резервістів скерований на оперативне доукомплектування української армії та інших військових формувань

Президент України Володимир Зеленський на тлі рішення Росії про офіційне введення військ на окупований Донбас підписав 22 лютого Указ про призов резервістів в особливий період.

ЗСУ
Підрозділ Сухопутних військ ЗСУ, ілюстративне фото

У своєму зверненні Зеленський наголосив, що "На сьогодні немає потреби у загальній мобілізації. Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною, як Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, видано указ про призов резервістів в особливий період.

Читайте також: Рада Федерації РФ дала дозвіл Путіну використати російську армію на Донбасі

Підкреслюю: йдеться виключно про громадян, зарахованих до оперативного резерву. Маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці".

Зеленський
Президент Володимир Зеленський видав указ про призов резервістів в особливий період.

До складу оперативного резерву входять громадяни, які уклали відповідні контракти, а також військовослужбовців, які звільнилися з військової служби.

  • Закон, який дозволяє призивати на військову службу резервістів без мобілізації в особливий період, президент підписав у квітні 2021 року. Документом було запроваджено новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період. Норми цього закону визначають не лише категорії резервістів, а й головні завдання та порядок проведення призову. Окрім цього, у документі прописана кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період.

Також найближчим часом будуть проведені збори резервістів територіальної оборони.

Навчання бійців територіальної оборони України, ілюстративне фото з відкритих джерел
Навчання бійців територіальної оборони України, ілюстративне фото з відкритих джерел

Посилення територіальної оборони, серед іншого, також обговорювался на зустрічі глава МЗС України Дмитра Кулеби з міністром оборони США Ллойдом Остіном, яка відбулася у вівторок. Головно йшлося про продовження військової допомоги, а також про співпрацю у сфері протиповітряної та протиракетної оборони.

"Сторони обговорили практичні кроки щодо захисту України, зокрема, розвитку співробітництва в галузях протиповітряної та протиракетної оборони", - повідомило МЗС України. Щодо тероборони, то Дмитро Кулеба при зустрічі з главою Пентагону "висловив надію на тісну співпрацю для її розвитку".

Читайте також: Стало відомо, скільки Україна уже запланувала витратити на тероборону ЗСУ в 2022 році