xcounter
#

США домовляються із Кіпром про БМП-3, Т-80 та ЗРК "Бук" для України– ЗМІ

65836
Танки Т-80У Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танки Т-80У Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як стверджують журналісти, умови переговорів доволі прості – Кіпр передає ЗСУ озброєння радянського та російського виробництва, натомість отримає аналогічні системи виробництва країн НАТО

Представники США ведуть поки що неофіційні перемовини із урядом Кіпру про те, щоб влада країни передала Збройним Силам України свої системи озброєння радянського та російського виробництва. Мова про танки Т-80У, бойові машини піхоти БМП-3, зенітно-ракетні комплекси "Бук-М1" та "Тор-М1", ударні вертольоти Ми-35, що стоять на озброєнні Національної гвардії Кіпру.

Про це пише портал Army Recognition із посиланням на публікацію кіпріотського порталу Ekathimerini від 4 квітня цього року.

Читайте також: НАТО нарешті почало постачати "броню" Україні, із Чехії пішли БМП-1 і Т-72
БМП-3 Національної гвардії Кіпру, фото - із офіційного ресурсу Національної гвардії Кіпру

Стверджується, що президент Кіпру Нікос Анастасіадис відповів позитивно на первинний запит представників Білого Дому, що дозволяє сподіватись на успіх подальших перемовин. Тим більш, що США начебто обіцяють Кіпру передати взамін аналогічні системи озброєнь виробництва країн, що входять до НАТО – тобто танки, БМП, ЗРК та ударні вертольоти.

Також стверджується, що перемовини Білого Дому та Кіпру – це частина значно ширших зусиль по передачі Україні систем важкого озброєння, котрі ЗСУ зможуть опанувати у короткий строк.

ЗРК "Тор" Національної гвардії Кіпру, фото з відкритих джерел, автор - Babak Taghvaee

За даними Military Balance-2021, Національна гвардія Кіпру має в своєму розпорядженні 82 танки Т-80У, 43 одиниці БМП-3, шість ЗРК 9K331 "Тор-M1", чотири ЗРК 9K37M1 "Бук-M1" та 11 вертольотів Ми-35. Всю цю техніку Кіпр купив у росіян та отримав протягом 1990-2000-хх років.

Звісно, повідомлення про початок перемовин між США та Кіпром аж ніяк не означає, що ледь чи не післязавтра ЗСУ отримають "кіпріотські" Т-80У і БМП-3 (і не факт, що буде передано весь арсенал). Але хотілось би сподіватись на краще для нашої держави та Збройних Сил України.

ЗРК "Тор" Національної гвардії Кіпру, фото з відкритих джерел
Читайте також: Кількість протитанкових систем в Україні скоро дійде до 10 одиниць проти одного танка РФ