xcounter
#

САУ на шасі БТР та з "безпілотною баштою": чи варто Україні так експериментувати із "Богданою"

8015
Такий агрегат німецької розробки потрібно розбирати для перевезення основним транспортним літаком А400
Такий агрегат німецької розробки потрібно розбирати для перевезення основним транспортним літаком А400

Німецький концерн Krauss-Maffei Wegmann у 2014 році почав дослідні роботи по темі, як 155-мм гаубицю поставити на шасі бронемашини Boxer. Результат вийшов неоднозначний

Війна на Сході України показала необхідність радикальної модернізації артилерії, пише портал European Defence Rewiew.

Відтак оборонні компанії країн Європи, зокрема Німеччини, почали експериментувати із створенням різного роду "гібридів" самохідної артилерії. Наприклад, конструктори концерну Krauss-Maffei Wegmann у 2014 році вирішили проекспериментувати: а що якщо башту від гусеничної САУ PzH 2000 поставити на шасі колісної бронемашини Boxer?

Читайте також: ​Як Бундесвер буде оновлювати артилерію: гусеничні САУ проти колісних та відмова від далекобійних гармат
Перший плід задуму конструкторів Krauss-Maffei Wegmann виглядав ось так

Перший прототип такої машини, що отримав індекс RCH, вперше випробували у 2015 році, а у 2019 році – вивели на оціночні випробування. Як виявилось, колісне шасі Boxer цілком витримує віддачу зусиллям у 60 тонн, і при цьому – не потрібно ставити якісь додаткові станини для забезпечення стійкості під час стрільби.

Начебто, результати тестів конструкторів Krauss-Maffei Wegmann цілком задовольнили, тому вони в 2020 році випустили вдосконалену дослідну машину під індексом LRIP 01.

Досвід війни на Сході України надихнув німців на розробку САУ із безпілотною баштою

Ця машина має наступні характеристики: гармата калібру 155 мм – від САУ PzH 2000, має ствол довжиною 52 калібри, при цьому безпілотна башта має забезпечувати повністю автоматизоване ведення вогню.

Бойова маса машини – 38,5 тонн, возимий боєзапас – 30 пострілів у башті; у планах конструкторів – зробити машину дозарядки боєприпасами на базі шасі того ж Boxer.

Інфографіка, котра демонструє вогневу міць німецької машини LRIP 01

Екіпаж – усього дві особи, їх робочі місця дозволяють виконувати одразу декілька функцій – командира, водія чи оператора вогню САУ.

За заявленими характеристиками, машина LRIP 01 може відкривати вогонь буквально за 10 секунд після зупинки, і ті ж 10 секунд потрібні, щоб покинути вогневу позицію. При цьому за одну хвилину ця САУ на шасі Boxer може виконати дев’ять пострілів.

Німецька САУ LRIP 01, проекція з правого боку

Щодо транспортабельності LRIP 01 є такі параметри: один літак C-17 Globemaster II може перевезти дві такі машини за один рейс, а для перевезення літаком A400M - LRIP 01 потрібно розбирати на шасі та башту окремо, і так в "розібраному" стані везти літаком.

Як припускає портал European Defence Rewiew, концерн Krauss-Maffei Wegmann претендує, щоб отримати замовлення від бундесверу на поставку 120 самохідних артилерійських установок.

Німецька армія планує провести радикальну модернізацію своєї самохідної артилерії

Цілком можливо, що такий досвід буде корисний Україні при перспективних модернізаціях вітчизняної САУ "Богдана".

Так, спочатку ця артустановка має ще пройти увесь комплекс вогневих випробувань, і нарешті стати на озброєння Збройних Сил України.

З іншої сторони, САУ "Богдана" у своїй дослідній версії розміщена на шасі КРАЗ, зараз це підприємство – збанкрутіло. Відповідно, на яку платформу будуть ставити серійні зразки "Богдани" - питання лишається відкритим.

САУ 2С22 "Богдана" у "польових умовах"
Читайте також: Збройні Сили готують нові випробувальні стрільби САУ "Богдана" в Ягорлику