xcounter
#

​Як Бундесвер буде оновлювати артилерію: гусеничні САУ проти колісних та відмова від далекобійних гармат

PzH 2000 модернізують
PzH 2000 модернізують
1869

Міноборони Німеччини відкрило своє бачення артилерії майбутнього

Армія Німеччини зараз працює над оновленням артилерійських систем та підвищенням їхньої ролі на полі бою. Мова йде не тільки про створення нових зразків, а і про структурно-організаційні зміни.

Наприклад, Бундесвер приглядається до колісних САУ та прогнозує зростання ролі ракетних систем, а ось від переходу на 60-каліберні гармати замість традиційних 52 - відмовились.

Читайте також: ​Вогневі випробування САУ "Богдана": один з етапів заводських тестів - завершено (відео)
PzH 2000
PzH 2000 - основна САУ Бундесверу

Про це розповів на заході Future Artillery Conference від Defense IQ розповів Юрген Шмидт - керівник військового відділу Федерального управління військових закупівель Німеччини (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr), пише чеське видання Armadni noviny.

В першу чергу для Бундесверу буде закуплено понад сотні колісних САУ з бойовим модулем AGM (Artillerie-Geschütz-Modul) від KMW (Krauss-Maffei Wegmann) зі 155-мм гарматою з довжиною ствола у 52 калібри.

Artillerie-Geschütz-Modul
Artillerie-Geschütz-Modul на шасі Iveco

AGM є доопрацьованою версією башти від гусеничної САУ PzH 2000. В ньому головний акцент зроблений на автоматизації заряджання, що дозволяє скоротити розрахунок до 2-3 осіб. Проте це стосується виключно використання під час бою, для обслуговування та експлуатації САУ з таким модулем знадобиться більша кількість бійців.

САУ PzH 2000
САУ PzH 2000

Зараз опрацьовують розміщення модуля AGM на колісній бойовій машині Boxer та на вантажних платформах Iveco 8x8 та MAN HX3.

Artillerie-Geschütz-Modul
Artillerie-Geschütz-Modul на шасі Boxer

Водночас вибір вантажного шасі дає більшу аеромобільність, що краще відповідає інтересам військових, які планують використовувати Airbus A400M для перекидання САУ.

Airbus A400M
Airbus A400M - найпотужніший транспортний літак Люфтваффе

Паралельно із замовленням колісних САУ, Бундесвер проведе модернізацію 101 одиниці PzH 2000 шляхом удосконалення системи управління вогнем. Водночас модернізація не торкнеться самої артилерійської системи.

PzH 2000 inside
PzH 2000 отримає нову СУО

До того, попри роботи Rheinmetall над 60-калібреною гарматою, яка дає більшу дальність стрільби, Бундесвер не буде на неї переходити.

Rheinmetall
Нова 60-каліберна гармата від Rheinmetall

Як заявив полковник Бундесверу, використання некерованих снарядів на дальності понад 15 км - неефективно через збільшення розсіювання снарядів. При стрільбі на максимальну дальність доцільно використовувати лише керовані боєприпаси. А ускладнення артсистеми та збільшення дальності пострілу разом із закупівлею дорогих високоточних снарядів просто не вигідно у порівнянні із використанням ракетних систем.

На додачу до цього, як заявив Юрген Шмидт, 60-калібрені системи неможливо застосувати з колісного шасі.

Artillerie-Geschütz-Modul hx3
Artillerie-Geschütz-Modul на шасі HX3

Саме тому Бундесвер закупить 30 ракетних систем, які будуть встановлені на колісному шасі. Попри те, що конкретних зразків названо не було, одним з небагатьох кандидатів є американські M142 HIMARS, які з новими ракетами PrSM (Precision Strike Missile) мають дальність до 500 км.

Як і у випадку з артсистемами, паралельно із закупівлею нових зразків будуть модернізовані 38 одиниць MARS II, європейської версії M270 MLRS, які також отримають нову систему керування вогнем.

Також під заміну підпадають 120-мм міномети Tempella фінського виробництва, які використовувались у якості буксованих, або встановлених на БТР M113.

Для цього розглядається варіант встановлення нових 120-мм систем на колісний БТР Fuchs. Очікувана кількість - близько 100 одиниць.

БТР Fuchs
БТР Fuchs

Одночасно з оновленням озброєння, Бундесвер проведе реформування штатно-організаційної структури. Зараз артилерійські підрозділи армії Німеччини розраховані на дії у складі бригад, проте надалі вони мають інтегруватися у дивізії та діяти або у їхньому складі, або окремими батареями чи дивізіонами надаватися бригадам.

Для цього Бундесвер поверне артилерійські полки, які були розформовані у 2003-2004 роках та веде їх до складу 1-ої та 10-ої танкової дивізії, а також дивізії швидкого реагування (Schnelle Kräfte). Ці заходи також потребують збільшенням компоненти дронів для розвідки цілей.

Bundeswehr
Артилерійські полки посилять танкові дивізії Бундесверу
Читайте також: Близько 20 нових з'єднань і військових частин розгорне Росія під боком України та країн Балтії