xcounter
#

Перше публічне застосування британського ПЗРК в Україні - знищено ворожий БПЛА (відео)

14021
Перше публічне застосування британського ПЗРК в Україні - знищено ворожий БПЛА (відео)

Starstreak дозволяє боротися з малорозмірними цілями типу безпілотники

У мережі з'явилось перше відео з використанням британського переносного ракетного комплексу, партію яких Лондон передав у якості допомоги у війні проти РФ.

На відео зафіксоване застосування ПЗРК за допомогою якого, як йдеться у дописі, бійцями 95-ої окремої десантно-штурмової бригади був знищений російський розвідувальний дрон "Орлан".

Читайте також: Снаряди на парашутах "долетіли" до Харкова: що це за боєприпаси

Водночас існує одночасно дві версії того, що це за ПЗРК. Перша версія - це Starstreak у вигляді ПЗРК.

Starstreak
Starstreak

Зазначимо, що на відміну від багатьох інших зентіних систем у Starstreak використано систему із наведенням по лазерному променю - так звана "лазерна стежка". Для успішного пострілу оператор має утримувати ціль, скоріш за все у Starstreak реалізовано автосупровід цілі.

Таке наведення дозволяє більш ефективно працювати саме проти дронів, захоплення яких інфрачервоною головкою самонаведення, яка реагує на тепло, може бути вкрай ускладнено.

Нагадаємо, що наприкінці березня стало відомо, що оператори Starstreak вже пройшли навчання вже пройшли навчання та готові вступити в бій з агресором. А детальніше про цю дійсно унікальну систему можливо прочитати у вкрай детальному матеріалі Defense Express.

Друга версія, що це ПЗРК Thales Lightweight Multirole Missile - Martlet LMM. Про це говорить зовнішній вид "труби", яка має розширене сопло.

Зазначимо, що про постачання Martlet LMM взагалі мова не йшлась, а розгортання такої системи у британській армії розпочалось лише декілька років тому.

Зазначимо, що Martlet LMM використовує ту ж саму пускову, що і Starstreak, бо наводиться за аналогічним принципом "лазерної стежки". Ракета Martlet LMM може знищувати цілі на дальності до 6 км та має швидкість до 1,5 Маха.

Читайте також: "Тракторні війська" продовжують збирати трофеї, тепер – для десантників ЗСУ