xcounter
#

Снаряди на парашутах "долетіли" до Харкова: що це за боєприпаси

79165
Снаряди на парашутах "долетіли" до Харкова: що це за боєприпаси

​В Харкові помітили снаряди, які спускаються на парашутах, влада попередила про небезпеку і дала першочергові інструкції

Парашут на снаряді - одна із характерних ознак вкрай небезпечних боєприпасів, якими рашисти почали обстрілювати міста. Спочатку їх помітили у передмістях Києва у середині березня, а дням - у Харкові.

Мер міста Ігор Терехов, повідомив про застосування ворогом "снарядів на парашутах", закликавши максимально швидко повідомляти про них рятувальників і не наближатися до них самостійно.

Читайте також: Наша "Точка-У" випалила дотла укріпрайон росіян на Чернігівщині (фото)

Справа в тому, що зазвичай парашути використовуються у касетних боєприпасах реактивних систем залпового вогню, в яких необхідні для "розкидання" на більшій площі окремих суб-боєрипасів. Кожен з таких суб-боєприпасів окрема бомба у мініатюрі зі своїм детонатором та вибухівкою.

Через низьку якість російської зброї далеко не всі такі суб-боєрипаси вибухають і залишаються лежати на землі, а детонувати можуть у будь-який момент. Окрім того, у складі касетного боєприпасу можуть бути і протипіхотні міни.

Також є ще одна категорія бойових снарядів, які використовують парашут - це спеціальні реактивні снаряди для ураження цілей в гірських умовах: на зворотних схилах, ущелинах тощо. Зокрема це снаряд 9М539 для РСЗВ "Торнадо-Г", який був вперше продемонстрований декілька років тому.

9М539
Снаряд 9М539: макет, схема та приклад використання

Щодо світлини, яка була знята у Харкові, то це міг бути як 9М539, або снаряд створений за аналогічною схемою для інших систем РСЗВ.

Або це касетний боєприпас, аналогічний 9М55К1, "касета" якого не розкрилась через технічний брак.

9М55К1
Снаряд 9М55К1

Тому необхідно бути вкрай обережним, не наближатись до підозрілих предметів, а якомога швидше сповіщати про них рятувальників.

Читайте також: Переходимо на калібри НАТО, або що Україні дасть купівля САУ Zuzana в Словаччині