xcounter
#

Що це за "снаряди на парашутах" - пояснюємо чи дійсно це вкрай небезпечна зброя

"Снаряд на парашуті"
"Снаряд на парашуті"
290518

МВС повідомило, що Київ почали обстрілювати боєприпасами на парашутах

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що в Києві "вперше було зафіксовано факт використання новітнього озброєння - снаряди, які спускаються на парашутах".

Він також додав, що це найжорстокіша зброя. Водночас жодного пояснення чому - від радника не послідувало і Defense Express вирішив ліквідувати цей пробіл.

Читайте також: Ще один рідкісний трофей: комплекс РЕБ "Ртуть-БМ", у РФ таких не більше декількох десятків

Якщо говорити дуже спрощено, то парашути використовується у боєприпасах лише двох найрозповсюджених типів - освітлювальних та касетних. Також існує малоймовірний варіант, що це "гірські" реактивні снаряди.

Освітлювальні, в принципі, самі пос собі ніякої загрози не становлять, бо використовуються у темну пору доби для ілюмінації на полі бою.

Освітлювальні снаряди
Освітлювальний снаряд

Інша справа - касетні. В деяких з них, наприклад у реактивному снаряді 9М55К1 для 300-мм реактивної системи залпового вогню "Смерч" дійсно використовуються парашути.

Він потрібен для того, щоб снаряд "розкидав" окремі суб-боєприпаси.

Вони можуть виглядати наступним чином:

СПБЭ-Д
Суб-боєприпас СПБЭ-Д

Або так:

Суб-боєприпас
Суб-боєприпас невстановленого типу

Саме такі снаряди були використані під час війни у Нагірному Карабасі. І під їхню дію потрапили цивільні.

Принцип цих суб-боєприпасів у тому, що кожен з них має своє індивідуальне наведення. Зазвичай це доволі примітивна теплова головка самонаведення, яка має реагувати на тепло бронетехніки. Але на практиці може захопити і цивільні автомобілі.

9М55К1
Результат ураження легкового авто суб-боєприпасом

Водночас найбільш розповсюджені касетні боєприпаси взагалі не мають додаткових систем наведення та просто розкидаються по площі.

Некерований касетний суб-боєприпас
Некерований касетний суб-боєприпас

Враховуючи загальну низку якість військової техніки виробництва РФ слід зазначити, що район який рашистами був обстріляний касетними боєприпасами становить підвищену небезпеку. Існує вірогідність того, що суб-боєприпаси не здетонують і будуть лежати на землі.

Також існує варіант, що це можуть бути спеціальні реактивні снаряди для бойових дій у гірських умовах. У ньому парашут використовуються для того, щоб знищити цілі на зворотних схилах, ущелинах тощо. Один із таких снарядів - це 9М539 для РСЗВ "Торнадо-Г", який був вперше продемонстрований декілька років тому.

Тому необхідно бути вкрай обережним, не наближатись до підозрілих предметів, тим паче, не підіймати їх.

Читайте також: Бундесвер вже вигріб зі складів все що міг передати ЗСУ та переходить на закупівлі нового озброєння