xcounter
#

Румунія готова давати Україні радянську зброю: що можуть отримати ЗСУ

15861
Румунські РСЗВ Larom, ілюстративне фото з відкритих джерел
Румунські РСЗВ Larom, ілюстративне фото з відкритих джерел

Виходить певний парадокс – Бухарест готовий давати Києву як партнеру по НАТО системи озброєння часів "Варшавського договору". Що це може бути за зброя – в аналізі Defense Express

Дивлячись на злочини рашистів, все більше країн світу готові давати зброю Україні для захисту від орків. Сьогодні зокрема з’явились повідомлення в пресі, що Міноборони Румунії готове дати нашій країні озброєння радянських часів, котре наші військові зможуть опанувати швидко. Давати техніку часів Варшавського договору румуни нам готові як країні-партнеру по НАТО.

Що це саме можуть бути за зразки озброєнь – офіційні джерела не розкривають. Щоб зрозуміти самостійно, давайте відкриємо довідник The Military Balance за 2021 рік.

Читайте також: Нові супутникові знімки Google зруйнували міф Кремля про 10 тисяч танків за Уралом
Румунські танки TR-85, копія радянського Т-55, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навряд чи Румунія збирається давати нам літаки. В строю румунських ВПС із винищувачів радянського виробництва є тільки 24 літаки типу МіГ-21, які однак остаточно "приземлені" із-за високої аварійності.

Із засобів ППО радянського виробництва – румуни мають п’ять комплексів С-75М3, 32 комплекси 2К12 "Куб" та 16 екземплярів 9К33 "Оса". Схоже, Румунія передаватиме ЗСУ в першу чергу комплекси саме "Оса".

Румунський ЗРК "Оса", ілюстративне фото з відкритих джерел

Навряд чи це будуть і танки. Румунська армія має в своєму розпорядженні 220 танків Т-55М та 158 танків типу TR-85 (румунська ліцензійна копія Т-55). Ці ОБТ озброєні гарматою калібру 100 мм, і навряд чи цього буде достатньо для протистояння навіть найбільш архаїчним танкам орків.

Цікава ситуація в Румунії по БМП. Країна за ліцензією виробляла БМП-1 під індексом MLI-84. І тепер в румунських збройних сил є 41 одиниця MLI-84 у базовій версії (де стоїть 73-мм гармата) та 101 екземпляр MLI-84M, озброєння яких – бойовий модуль із 25-мм автоматичною гарматою та ПТРК SPIKE.

Румунські БМП MLI-84M, ілюстративне фото з відкритих джерел

Румунія за часів Варшавського договору виробляла і радянські бронетранспортери.

Відтак, румунське військо має в своєму розпорядженні 354 бронетранспортери TAB-71 (копія БТР-60) та 153 бронетранспортери TAB-77 (копія БТР-70).

Румунський військовий на бронетранспортері TAB-77, копія БТР-70, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо брати чисто системи радянського виробництва по самохідній артилерії - румунська армія має шість одиниць 2С1 "Гвоздика" та 34 одиниць САУ Model 89 (копія тієї ж САУ "Гвоздика").

Неймовірно, але факт – збройні сили Румунії також мають 177 самохідних мінометів на шасі БТР TAB-71AR та TABC-79AR (калібр 82 мм).

Румунська САУ Model 89, ілюстративне фото з відкритих джерел

Реактивна артилерія Румунії – теж цікавий жанр. За часів "Варшавського договору" незаможна Румунія прагнула максимально розвивати власне виробництво зброї.

Тому так і виходить, що у румунів нема БМ-21 "Град", але є 188 одиниць РСЗВ LAROM та APR-40, ліцензійних копій того ж "Града".

Румунські РСЗВ APR-40, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Збірна солянка" радянських ПТРК на озброєнні румунської армії виглядає так-110 одиниць комплексів "Малютка" та 48 одиниць комплексів "Конкурс".

Якщо уже виходити із критерія "системи знайомі нашим військовим", то можемо очікувати, що Румунія передасть Україні як мінімум частину своїх ЗРК "Оса", САУ "Гвоздика", опціонально – певну кількість БТР та БМП, та й самохідні "Конкурси" для апгрейду під вироби КБ "Луч" також будуть не зайвими.

Румунські БМП MLI-84M, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Битва за Донбас (важлива, але не остання) почалась: що треба знати - інтерв'ю Сергія Згурця