xcounter
#

ЗСУ знадобилось два місяці, щоб поставити у стрій копію БМП-2 від Словенії

35969
БМП М-80А югославського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел
БМП М-80А югославського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, вся справа у гарматі "нестандартного" калібру 20 мм та у двигунах, що стоять на цій БМП

Twitter-профіль Ukraine Weapons Tracker виклав відео, яке свідчить – Збройні Сили України почали освоювати бойові машини піхоти типу М-80А, які були отримані від Словенії. Конкретно на цьому відео бачимо поки лише стрільби із автоматичної гармати М-55 калібру 20 мм. Ймовірно, скоро побачимо і відео, як бійці ЗСУ відпрацьовують безпосереднє застосування словенських М-80А проти рашистів.

Читайте також: Польща продовжує посилювати Україну "бронею", тепер пішли БМП-1 (відео)

Словенія відзвітувала про поставку для України 35 бойових машин піхоти ще 18 червня 2022 року. І так виходить, що для освоєння словенських М-80А українським Збройним Силам знадобилось майже 2 місяці. Хоча будь-яка бронетехніка потрібна нашому війську буквально "на вчора".

Схоже, тут в якості "гальма" виступили одразу два фактори. Перший – словенські БМП типу М-80А в строю ЗСУ оснащені саме автоматичною гарматою калібру 20 мм (а не 30 мм, як скажімо, на БМП-2). Тому, схоже, окремо виникла проблема з тим, щоби створити достатній запас снарядів калібру 20-мм до автоматичних гармат, боєкомплект для однієї М-80А – 400 снарядів.

Ешелон із словенськими БМП М-80А прямує до України, червень 2022 року, фото - портал 24Ur.com

Тут також варто звернути увагу, що на "оригінальній" бойовій машині піхоти стоїть дизельний двигун типу HS-115-2, який вироблявся у Франції за ліцензією іспанської фірми HISPANO-SUIZA. Цілком можливо, що і тут перед ЗСУ виник виклик, як накопити запчастини та організувати ремонт в польових умовах для таких БМП, що мають доволі "нестандартну" силову установку.

Читайте також: До України із Балкан прямує одразу батальйон "російських" Т-72А (відео)