xcounter
#

Словенія поставила Україні югославську копію радянської БМП-2

16108
БМП М-80А югославського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел
БМП М-80А югославського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть батальйонний комплект таких машин – суттєва підтримка для ЗСУ, що мають значні втрати по бронетехніці

Уряд Словенії надав Україні значний обсяг військової допомоги, зокрема автомати Калашникова, шоломи та бронежилети, іншу амуніцію, а головне – одразу 35 бойових машин піхоти. Про це заявив міністр оборони Словенії Мар’ян Шарець, розповідає портал Rtvslo.

У новині про поставку Україні від Словенії аж 35 БМП є своя інтрига. Бо формально, за даними довідника The Military Balance, на кінець 2021 року в словенській армії БМП не було. Натомість були 115 колісних бронетранспортерів - 85 одиниць Pandur та 30 машин Patria.

Читайте також: Як мінімум ще одна країна, окрім Польщі, поставила танки Т-72 для ЗСУ (фото)
Бронемашина Pandur словенської армії, фото - MilitaryImages.Net

Скоріше, Словенія поставила нам бойові машини піхоти М-80А югославського виробництва, котрі є по суті копією радянської БМП-2. Хоча є як мінімум одна видима різниця – на М-80А автоматична гармата має калібр 20 мм.

У відкритих джерелах можемо знайти згадку, що в 2016 році Міноборони Словенії хотіло продати 39 одиниць М-80А за 1 мільйон євро. І схоже, що ці машини ніхто купувати не став, у всякому випадку – у відкритих джерелах про це згадки нема.

Бойова машина піхоти М-80А словенської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо зважити, що 35 БМП – це лише один батальйонний комплект, поставка навіть югославських копій радянської БМП-2 уже є суттєвою підтримкою ЗСУ. Особливо на тлі того, що Збройні Сили України уже втратили 1300 бронемашин, як про це розповідав Командувач логістики Сухопутних військ ЗСУ бригадний генерал Володимир Карпенко.

Що стосується передачі Україні словенських танків М-84, що є копією Т-72, цього питання схоже стосується така фраза міністра оборони Словенії Мар’яна Шареця – "передача військової допомоги Україні триває".

Словенський танк М-84, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна може отримати гаубиці Д-30 від "проросійської" держави на Балканах