xcounter
#

Україна може отримати гаубиці Д-30 від "проросійської" держави на Балканах

47342
Салют гаубиць Д-30, фото – Міноборони Чорногорії
Салют гаубиць Д-30, фото – Міноборони Чорногорії

Країна із воєнним бюджетом в 60 мільйонів доларів готова допомогти нам у війні проти РФ

Уряд Чорногорії за пропозицією Міноборони цієї країни у четвер 9 червня прийняв рішення надати Україні нову партію військової допомоги. Що саме передавати – представники України та Чорногорії мають узгодити під час консультацій у найближчий час, сповіщає місцева телерадіокомпанія RTCG.

Читайте також: Як найменша армія Європи допомогла Україні знищувати танки рашистів

Чорногорія традиційно вважалась країною "проросійською", що входила до сфери впливу Кремля. Цьому наприклад "сприяла" обставина, що найбільше підприємство країни – металургійний комбінат в Подгориці, столиці країни – належав рашистській корпорації "Русал".

Армія Чорногорії на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але після 2017 року Чорногорія взяла прозахідний курс, особливо після спроби РФ влаштувати проросійський переворот в цій балканській країні. І такий "прозахідний" поворот якраз і отримав свій парадоксальний розвиток у тому, що Чорногорія виявилась готова надати військову допомогу нашій державі.

Якщо відкриємо довідник The Military Balance за 2021 рік, то побачимо, що Чорногорія має оборонний бюджет на рівні 60 мільйонів доларів щороку, та збройні сили чисельністю лише в 2,35 тисяч осіб. Чорногорські сухопутні війська не можуть похвалитись значною кількістю техніки – лише 20 тактичних автомобілів JLTV, 8 бронемашин югославського виробництва BOV-VP M-86 та дев’ять самохідних ПТРК BOV-1 (для запуску протитанкових ракет "Малютка").

Тактичні автомобілі JLTV чорногорської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але натомість чорногорське військо має деяку кількість радянських протитанкових систем, добре відомих бійцям ЗСУ – "Фагот"та "Конкурс".

Із кількістю артилерії у чорногорської армії справи виглядають набагато колоритніше. У них є 73 міномети калібру 82 мм, 32 міномети калібру 120 мм, 18 реактивних систем залпового вогню югославського виробництва M-94 Plamen (калібр 128 мм), а головне – 12 гаубиць радянського виробництва типу Д-30.

Якщо Чорногорія наважиться передати Україні навіть озброєння, то будемо сподіватись, що це будуть саме гаубиці Д-30. Хоча і за "проміжний" варіант з передачею мінометів чи ПТРК наша держава також буде вдячна.

Гаубиця Д-30 на позиції, фото - прес-служба Міноборони Чорногорії
Читайте також: Важке озброєння від Франції: що окрім САУ CAESAR можливо очікувати від Парижа - від танків Leclerc до винищувачів Rafale