xcounter
#

Важке озброєння від Франції: що окрім САУ CAESAR можливо очікувати від Парижа - від танків Leclerc до винищувачів Rafale

Leclerc
Leclerc
39682

Франція має у своєму арсеналі достатню кількість важкого озброєння, яке може вкрай сильно допомоги Україні у війні проти РФ

Президент Франції Еммануель Макрон запевнив, що його країна залишається мобілізованою для задоволення потреб України, включаючи важке озброєння. Таку обіцянку він дав під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

З боку Defense Express зазначимо, що Франція передала колісні САУ CAESAR, які вже довели свою високу ефективність на полі бою. Також є інформація про можливе продовження постачань цих машин. Але, цілком можливо, що допомога цієї країни не буде обмежуватись лише цими артилерійськими системами.

Читайте також: Гарантії безпеки для України, або чи зможе армія Франції "потягнути" війну проти Росії
САУ CAESAR
САУ CAESAR

Зокрема не слід забувати, що французька армія це понад 200 тисяч осіб із всією необхідною кількістю та видами озброєння. Також сама Франція має власний потужний оборонно-промисловий комплекс, який активно виконує внутрішні та зовнішні замовлення.

Важка бронетехніка Франції

Щодо важкої бронетехніки, то Франція має у своєму розпорядженні танк Leclerc, який доволі часто ставлять на одне з топових місць у рейтингу основних бойових танків сучасності. Слід зазначити, що наприкінці 2000-х років Париж прийняв рішення щодо скорочення чисельності Leclerc в армії. Якщо у 2010 році їх у строю було 400 одиниць, то на 2021 рік - 222 одиниці.

Leclerc
Leclerc

Тоді планувалось частину з цих машин експортувати іноземним країнам, але інформації щодо експортних контрактів після 2010 року немає. Єдині дві іноземні країни оператори Leclerc - це ОАЕ (контракт з 1993 по 2008 року), а також Йорданія, яка отримала ці танки від ОАЕ за реекспортом. Таким чином, певна теоретична основа для розгляду вірогідності отримання танків Leclerc існує.

Щодо БМП або БТРів, то треба зважити на те, що Франція у 2016 році завершила переозброєння своєї армії з БМП AMX-10P на колісну бойову машину VBCI. Станом на 2010 рік французька армія мала понад 600 AMX-10P, їхня подальша доля не відома. Але слід зважити на те, що ця БМП була розроблена у 60-70-х роках, тобто не належить до нових видів озброєння. Водночас за своїми можливостями вона цілком подібна до німецького Marder.

AMX-10P
AMX-10P з 20-мм автоматичною гарматою

Літаки від Франції

Як це не дивно, але якраз Франція може стати однією з країн, яка буде готова постачати свої винищувачі. Справа в тому, що Париж максимально активно намагається продати винищувачі Rafale. Лише за останні роки саме цей французький літак замовила та вже отримує Греція, закуповує Хорватія, Індонезія обрала саме ці літаки замість російських Су-35, йдуть розмови про Ірак, а Єгипет взагалі став другим за кількістю бортів.

Rafale
Rafale

Це результат вкрай активної політики уряду Франції та виробник літака - Dassault у просуванні своєї продукції. Свого часу Rafale навіть активно "сватали" в Україну, коли почались розмови про заміну радянських винищувачів. Тим паче, що вже тоді Франція демонструвала готовність здійснити постачання шляхом виведення літаків з бойового чергування і їх отримання найближчим часом після передпродажного ремонту.

І насправді такий варіант постачання літаків від Франції, в умовах України, може конкурувати лише з гіпотетичною готовністю США передати за ленд-лізом F-16 або інші літаки четвертого покоління.

Rafale
Rafale

Щодо прямого порівняння та експлуатаційних характеристик Rafale з іншими літаками, то, мабуть, про це можливо почати вести мову, коли у Україні буде вибір між декількома варіантами. А поки жодної згадки про можливість передачі літаків взагалі не фігурує.

Тим більш, не варто забувати, що у Франції на озброєнні ще стоїть значно старіший Mirage 2000, яких у строю понад 100 одиниць, що становить приблизно третину від всього винищувального парку країни.

Mirage 2000
Mirage 2000

Ракети від Франції

Також у Франції є ракетне озброєння, яке може бути цікавим для України. Зокрема це зенітні ракетні комплекси SAMP-T, відомо про наявність у французькій армії 40 одиниць. Цей комплекс використовує зенітну ракету Aster 30, яка має виключні характеристики щодо дальності знищення цілей, яка становить до 100 км та висотності до 20 км. Більше того, SAMP-T може перехоплювати балістичні цілі, а також доволі мобільний, що зараз має вирішальне значення у війни проти РФ.

SAMP-T
Пускова SAMP-T

Прийманні цей комплекс буде значно ціннішим та бажанішим, ніж Crotale NG, яких у Франції до 24 одиниць. Crotale NG - це мобільний ЗРК малого радіуса дії, який за своїми можливостями схожий з "Осою". Він має дальність до 10 км та максимальну висоту знищення цілей до 6 км.

Crotale NG
Crotale NG

До отримання Harpoon Coastal Defense System від Данії для України вкрай критичним могло бути отримання берегового ракетного комплексу Exocet, який ще необхідно було б виготовити. Але зараз, скоріш за все, такої необхідності немає.

Звісно, перелік цього важкого озброєння є лише теоретичним, в якому поєднане озброєння, що може бути цікавим Україні й передача якого не викличе критичного зменшення обороноздатності Франції. Водночас не виключений варіант, що вся передача Україні важкого озброєння від Франції зведеться до постачання лише додаткових артсистем CAESAR.

Читайте також: "Привид Києва" перейшов на МіГ-29 у таємничому камуфляжі (відео)