xcounter
#

Ірак закупається зброєю, у списку Rafale замість російських винищувачів та "чудові артилерійські системи" з Франції

16683
Ірак закупається зброєю, у списку Rafale замість російських винищувачів та "чудові артилерійські системи" з Франції

Танки, винищувачі та САУ – і це ще не повний список того, що найближчим часом Ірак планує придбати в інших країн

Збройні сили Іраку хочуть посилитися низкою систем захисту, зокрема винищувачами, танками, безпілотниками та САУ. Про це розповідає видання Defense News.

Як зазначають у виданні, країна вже активно шукає варіанти за кордоном і при цьому низка перемовин щодо закупівлі тієї чи іншої техніки знаходяться "на просунутій стадії".

Читайте також: Жодного шансу для "броні": Nexter показала, як САУ Caesar "знищує" танки Т-72 (відео)
Пакистанський БПЛА Shahpar ll на виставці IDEF-2021
Пакистанський БПЛА Shahpar ll на виставці IDEF-2021

Наприклад, якщо говорити про БПЛА, то наразі Ірак розглядає варіанти закупівлі французьких та пакистанських безпілотників.

Відомо, що Франція запропонувала продати 20 БПЛА і наразі оборонне відомство Іраку проводить технічний аналіз цієї пропозиції – незабаром очікується візит іракської делегації у Францію для "проведення перевірки якості" безпілотних систем.

Європейський розвідувальний БПЛА EADS Harfang, створений на основі ізраїльського  IAI Heron
Європейський розвідувальний БПЛА EADS Harfang, створений на основі ізраїльського IAI Heron

Крім того, Ірак наразі веде перемовини щодо закупівлі пакистанських БПЛА – наразі міноборони країни аналізує цю пропозицію.

Наразі відомо, що Ірак хоче, серед усього, мати бойові безпілотники, здатні літати протягом 30 годин у повітряному просторі Іраку, вражати цілі та постійно контролювати різні регіони.

САУ CAESAR веде вогонь, фото ілюстративне
САУ CAESAR веде вогонь, фото ілюстративне

Разом з тим відомо, що Ірак зацікавлений у закупівлі "відмінних артилерійських систем високої точності, які будуть експортуватися з Франції". Мова йде про французькі САУ Caesar від компанії Nexter.

Також відомо, що іракські ВПС планують придбати 14 французьких винищувачів Rafale за ціною в 240 млн доларів кожен (і, таким чином, відмовившись від закупівлі російських літаків), а також "наближаються до закупівлі винищувачів/навчально-тренувальних літаків Super Mushshak.

rafale винищувачі
Винищувачі Rafale

Разом з тим, Ірак також хоче посилитися й додатковими танками Т-90 (наразі іракські військові експлуатують американські Abrams та російські танки Т-90).

Наостанок у повідомленні йдеться і про те, що Ірак має "серйозне бажання розвивати іракську зброю й вже запущені проєкти, що дозволяють нам виробляти системи самостійно".

Читайте також: Франція та ОАЕ уклали рекордний контракт на поставку новітніх винищувачів Rafale F4