xcounter
#

Французька САУ CAESAR стала далекобійнішою та високоточнішою (відео)

7306
САУ CAESAR веде вогонь, фото ілюстративне
САУ CAESAR веде вогонь, фото ілюстративне

Весь секрет – у застосуванні активно-реактивного снаряда Excalibur від американської Raytheon

Американська оборонна компанія Raytheon Missiles & Defense спільно з французькою компанією Nexter та армією США проводили випробування самохідної артустановки CAESAR.

Під час цих випробувань САУ CAESAR показала новий рекорд по далекобійності та точності стрільби – змогла уразити дві мішені на відстані 46 кілометрів. При цьому для стрільби використовувався керований активно-реактивний снаряд M982 Excalibur. Про це пише портал Defense Brief.

Читайте також: Ізраїль для Філіппін "схрестив" БТР М113 та міномет калібру 120 мм

До цього моменту САУ CAESAR показувала максимальну дальність стрільби в 42 кілометри.

Крім цього, представники Raytheon та Nexter змогли наочно пересвідчитись, що САУ CAESAR – цілком сумісна із снарядом Excalibur. Хоча і показує при цьому набагато гіршу дальність стрільби, аніж інші САУ: наприклад, САУ Paladin M109A7 із снарядом Excalibur показує буквально рекорд далекобійності в 70 кілометрів.

Видання не уточнює, якої саме мети прагнули досягти організатори випробувань. Ймовірно, це була частина конкурсу Армії США по вибору нової колісної САУ для своїх частин в Європі, який однак завершився нічим.

Як розповідав Defense Express, американські військові вирішили, що їх не влаштовує жодна з існуючих колісних САУ, тому вони замовлятимуть "розробку з нуля" нової самохідної артустановки.

Процес заряджання САУ CAESAR, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що на початку 2021 року Nexter заявляв про успішні випробування високоточного снаряда власної розробки KATANA калібром 155 мм. Розробка цього снаряду почалась ще у 2018 році, заявлена дальність стрільби – до 60 кілометрів.

Але про подальшу долю керованого снаряда KATANA – поки що нічого невідомо.

Керований снаряд KATANA, фото ілюстративне
Читайте також: Австралія готується до війни з Китаєм та купує в США бронетехніку на майже $2 мільярди