xcounter
#

​Творці колісної САУ Сaesar випробували новітній високоточний снаряд KATANA - конкурента Excalibur

KATANA призначена для стрільби зі всіх 155-мм САУ
KATANA призначена для стрільби зі всіх 155-мм САУ
3662

KATANA​ позиціонується, як виключно європейський боеприпас, що має дати йому перевагу над Excalibur у країнах ЄС

Nexter Group, який відомий своє колісною САУ Сaesar, повідомив про перші успішні випробування високоточного снаряда KATANA у калібрі 155-мм. Цей снаряд вперше продемонстрували у 2018 році, охарактеризував його, як "боєприпас майбутнього".

KATANA поєднує у собі одразу три засоба наведення: інерційну систему, супутникову навігацію та напівактивної лазерної головки самонаведення. Додавання цієї ГСН дозволяє його використання проти рухомих цілей.

Читайте також: Керований "Барвінок" готують до випробувань
KATANA
KATANA має дальність пострілу до 60 км

Загалом снаряд призначений для використання з 155-мм гаубиць з довжиною ствола від 52 калібрів, має дальність пострілу до 60 км. Для коритування польоту традиційно використані аеродинамічні рулі, які розкриваються після досягнення максимальної висоти траєкторії. Після цього KATANA переходить у режим планування з коригуванням на термінальній стадії.

KATANA
Схема польоту KATANA

Як підкреслюють у компанії KATANA є єдиним виключно європейським 155-мм керованим снарядом. Чим підкреслює його вигідніший для ЄС варіант, на противагу M982 Excalibur, який був створений британською BAE Systems та американською Raytheon.

KATANA
KATANA був продемонстрований у 2018 році

Перші випробування снаряду відбулись з 7 по 11 грудня 2020 року у Швеції, проте Nexter повідомив про них лише через місяць. Додавши, що на цьому етапі тестувались лише аеродинамічні та маневрові можливості KATANA. Стрільби по цілям, відповідно до плану, мають початися у цьому році.

M982 Excalibur
M982 Excalibur - основний конкурент KATANA

Додамо, що на початку M982 Excalibur мав лише два засоби навігації - інерційну та GPS, проте з 2013 року до нього додали лазерний напівактивний канал. Водночас дальність дії американського снаряду - до 70 км. Наразі відомо про його використання у арміях США, Канади, Індії, а серед країн ЄС у Німеччині, Нідерландах, Італії та Швеції.

Читайте також: Індія запустила ліцензійне виробництво САУ К9: армія країни отримає 100 нових самохідних гармат