xcounter
#

Індія запустила ліцензійне виробництво САУ К9: армія країни отримає 100 нових самохідних гармат

5008
Перші десять таких установок були вироблені у Південній  Кореї, інші 90 - на потужностях в Індії
Перші десять таких установок були вироблені у Південній Кореї, інші 90 - на потужностях в Індії

Військові Індії заплатили 700 мільйонів доларів, щоб кожен рік отримувати на озброєння по 30 нових самохідних артилерійських установок.

Із листопада 2018 року до початку січня 2021 року армія Індії отримала 91 самохідну артилерійську установку K9 VAJRA-T – ліцензійну копію південнокорейської САУ К9, що має калібр 155 міліметрів.

Поставки виконувала приватна індійська компанія Larsen & Toubro, збройні сили країни мають отримати ще дев’ять таких установок, пише індійське видання Indian Defence Times.

Читайте також: Excalibur Army представила свою нову САУ DITA: що відомо на даний момент
САУ DITA
Вперше свої САУ К9 VAJRA-T індійська армія "засвітила" в січні 2019 року під час параду, присвяченого 70 Дню Республіки

Відомо, що у 2015 році Міністерство оборони Індії за підсумками тендеру обрало саме Larsen&Toubro головним підрядником на поставку нових 155-міліметрових гармат для збройних сил країни. Комітет з безпеки уряду Індії у березні 2017 року погодився, щоб Larsen &Toubro постачала для армії саме південнокорейські САУ К9.

У квітні 2017 року Larsen&Toubro уклала угоду із південнокорейською оборонною компанією Hanwha Techwin про організацію виробництва K9 за ліцензією. Індійська локалізація цієї гармати отримала індекс K9 Vajra-T.

САУ K9 Vajra-T готові до викатки із виробничих потужностей

У травні 2017 року Larsen & Toubro підписала з Міністерством оборони Індії контракт на поставку та технічне обслуговування 100 самохідних гаубиць K9 Vajra-T. Загальна вартість контракту – 43,66 мільярдів індійських рупій або ж 700 мільйонів доларів.

Перші десять САУ K9 Vajra-T були вироблені на південнокорейських потужностях, інші 81 – на потужностях спільного підприємства Larsen&Toubro і Hanwha Techwin, розташованим біля індійського міста Хізір.

Відзначається, що частка питомо індійських комплектуючих при виробництві установок K9 Vajra-T перевищує 50%, що звільняє підприємство від реалізації офсетного програми в розмірі 30% від вартості контракту. При цьому індійська Larsen&Toubro самостійно розробила і виробила 14 основних компонентів для установки Vajra-T, включаючи систему управління вогнем, систему подачі боєприпасів, артилерійську балістичну станцію, допоміжну силову установку, засоби зв'язку.

А на цьому фото - безпосередньо процес викатки однієї із САУ К9 Vajra-T із приміщень індійського заводу

Для виробництва "ліцензійних" САУ для індійської армії були також залучені близько 1000 місцевих субпідрядників. Окрім цього, інженери Larsen&Toubro, що спеціалізуються на процесах автоматизації та інтеграції виробництва, пройшли навчання у своїх колег із Hanwha Techwin.

Перші 10 самохідних гаубиць K9 Vajra-T були офіційно передані сухопутним війська Індії 9 листопада 2018 року, до січня 2020 року компанія поставила замовнику половину замовлених САУ.

Під час церемонії прийому на озброєння індійської армії 51-ої гармати K9 Vajra-T, міністр оборони країни особисто проїхався на цій САУ

Раніше Defence Express розповідав про те, як Індія намагається провести закупівлю 155-міліметрових буксированих гармат для потреб свого війська, і як ця справа отримала непослідовний характер.

Нагадаємо, у 2019 році році на тендері Міноборони Індії перемогла ізраїльська фірма Elbit Systems. Умови тендеру передбачали, що перші 400 з 1580 гармат мали бути поставлені повністю комплектними. Решта 1180 буксированих гаубиць мала бути побудована на підприємствах у Індії, з рівнем локалізації не менше 50%.

Артсистема АTHOS 2052 від ізраїльської фірми Elbit Systems

Ізраїльська фірма запропонувала локалізацію виробництва гаубиць в Індії у 70%, зокрема – і для перших 400 гармат. Для цьогоElbit готова була створити дві виробничі лінії в самій Індії, і також – передати усі необхідні технології. Але далі справа ніяк не рушила з мертвої точки.

Більш того – у середині 2020 р. міноборони Індії раптово оголосило, що з грудня 2020 року запровадить ембарго на імпорт будь-яких буксируваних артилерійських систем калібру 155-мм/52.

Індійська 155-мм гаубиця ATAGS

Однак згодом це ембарго було відкладене на рік "службовим меморандумом", розміщеним на сайті того ж міноборони Індії. Можливість для імпорту закордонних гармат була продовжена ще на рік, до 31 грудня 2021 року.

Також Defence Express розповідало про те, що армія Польщі за чотири роки отримала тільки 60 САУ місцевого виробництва Krab. Усього польське військо має отримати 96 таких самохідних гаубиць, і їх закупка обійдеться в 920 мільйонів доларів – на понад 20% дорожче, аніж поставка сотні К9 для індійської армії.

Технології для виробництва самохідної гаубиці Krab Польща по суті імпортувала: башта цієї САУ – польська ліцензійна копія британської САУ AS-90 зі стволом калібру 155 мм довжиною у 52 калібри, шасі – від корейської самохідної установки K9 Thunder виробництва Samsung Techwin.
Читайте також: Навчання "Запад-2021": націлена проти України Таманська дивізія РФ отримає 18 САУ "Коалиция-СВ"