xcounter
#

У Індії з закупівлею 155 мм гармат ATHOS від Elbit Systems така ж інтрига, як в Україні з чешськими САУ Dana-M2

Ізраїльтяне пішли на поступки і що, задарма? Тепер Sibat шле листи індусам
У Індії з закупівлею 155 мм гармат ATHOS від Elbit Systems така ж інтрига, як в Україні з чешськими САУ Dana-M2
5010

У Делі жваво обговорюють той факт, що міністерство оборони Ізраїлю днями звернулось до міністра оборони Індії Раджнатха Сінгха з роз'ясненнями, що ж саме відбувається з тендером на постачання 1580 артилерійських гармат для армії Індіі. Лист підписав бригадний генерал Яїр Кулас​, директор компанії Sibat​ - це підрозділ міноборони Ізраїлю, що відповідає за експорт

Ізраїльська фірма Elbit Systems зі своєю артсистемою АTHOS 2052 минулого року перемогла у індійському тендері на закупівлю буксированих 155 мм гаубиць.

За умовами міноборони Індіі, перші 400 з 1580 гармат мали бути поставлені повністю комплектними. Решта 1180 буксированих гаубиць мала бути побудована на підприємствах у Індії. З рівнем місцевої локалізації не менше, ніж 50 відсотків.

Читайте також: ​У Міноборони України пояснили чому закуповують САУ Dana та яка доля "Богдани"
Ізраїльська фірма Elbit Systems зі своєю артсистемою АTHOS 2052 минулого року перемогла у індійському тендері на закупівлю буксированих 155 мм гаубиць.

На початковому етапі у тендері брали участь Nexter з CEASAR, BAE-Bofors з FH77-BW-L52 Archer та ATHOS 2052 від Elbit Systems. Задля перемоги над своїм головним конкурентом - французською компанію Nexter - ізраїльтяне запропонували індусам дійсно спокусливі умови.

Ізраїльська фірма Elbit Systems з артсистемою АTHOS 2052 минулого року перемогла у індійському тендері

Так, ізраїльська пропозиція була на 40 відсотків дешевше, аніж пропозиція від французької фірми Nexter. Elbit за 400 повністю готових до дії гармат ATHOS визначила ціну у 477 млн. євро, тоді як Nexter - 776 млн. євро. Тобто по 1,2 млн. євро за одну гармату ATHOS проти 1,94 млн. євро за систему від Nexter.

Однак ключова перевага конкурентної пропозиції Elbit полягала не лише у нижчій ціні, але й у значній ступені локалізації виробництва ATHOS у Індії. ізраїльська фірма пропонувала локалізацію виробництва гаубиці ATHOS у Індії у 70%. При цьому Elbit дав письмове зобов'язання забезпечити таку локалізацію, включаючи і перші 400 гармат.

Для досягнення 70-відсоткової локалізації Elbit готова піти на створення виробничих ліній в Індії.

Для досягнення цієї 70-відсоткової локалізації Elbit готова були піти на безпрецедентний крок у створенні двох виробничих ліній в Індії. Для створення перших 400 гармат Elbit мала намір співпрацювати з групою Kalyani Group, що базується в Пуні, та її флагманом Bharat Forge.

Після цього, відповідно до тендерних вимог, Elbit мала передати технологію для побудови наступних 1180 гармат. Також була обговорена подальша співпраця для виготовлення гармат ATHOS для світового ринку.

У липні 2019 року Elbit успішно завершила цінові переговори з міністерством оборони Індії. І відтоді жодної ясності з цим проєктом для Elbit так і з'явилось.

Тод днями міністерство оборони Ізраїлю звернулось до міністра оборони Індії Раджнатха Сінгха з наполяганням на укладенні раніш опрацьованого контракту. Лист підписав бригадний генерал Яїр Кулас, директор компанії Sibat - це підрозділ міноборони Ізраїлю, що відповідає за експорт.

Яїр Кулас висловив занепокоєння тим, що й досі контракт не підписаний. Попри те, що Elbit Systems у ході індійського тендеру на вибір 155-мм гаубиці з довжиною гармати у 52 калібри виголосила найнижчу ціну і була обрана переможцем.

"Ми просимо надати інформацію щодо стану та передбачуваних / запланованих термінів затвердження результатів тенедеру", - написав керівник Sibat.

У листі від Sibat також наголошується, що ізраїльський уряд не буде обмежувати передачу технологій або вводити контроль, який може перешкодити Elbit виконати свої зобов'язання щодо локалізації виробництва гармат у Індії.

"Від імені міністерства оборони Ізраїлю я хотів би скористатися цією можливістю ... передати нашу рішучу підтримку Elbit Systems, яка бере участь у ініціативі "Зроблено в Індії", - йдеться в листі.

Elbit вже має спільне підприємство з Bharat Forge, яке називається BF Elbit Advanced Systems, та СП із Alpha Design Technologies - Alpha ELSEC. Також ізраїльська компанія укладає СП із Aditya Precitech Private Ltd, Хайдерабад.

"За нашим розумінням, проєкт швидко надасть високотехнологічні можливості індійським артилерійським силам, а також створить численні нові можливості для працевлаштування та перспективи для експорту у треті країни", - написав Яїр Кулас.

Втім, у цій історії є ще одна цікава деталь. Вона - про послідовність міноборони Індії.

Спочатку міністерство оборони Індії оголосило міжнародний тендер, а потім вирішило, що при закупівлі нових 155 мм артсистем перевагу слід надати національній розробці за проєктом ATAGS.

155-мм  гаубиця ATAGS
155-мм гаубиця ATAGS

ATAGS - це вдосконалена буксирувана гаубиця калібру 155 мм/52, яка розробляється для індійської армії Організацією оборонних досліджень і розробок (DRDO) спільно з Tata Power SED і Bharat Forge.

Потім у середині 2020 р. міноборони Індії оголосило, що з грудня 2020 року буде введено заборону на імпорт будь-яких буксируваних артилерійських систем калібру 155-мм/52. Індійські оборонні організації, які спільно створюють ATAGS, були задоволені також забороною на імпорт подібних зразків закордоннного виробництва.

Індійська САУ K9 Vajra та ATAGS на DefExpo 2020

Однак згодом це ембарго було відкладене на рік "службовим меморандумом", розміщеним на сайті міноборони Індії. Можливість для імпорту закордонних гармат була продовжена ще на рік, до 31 грудня 2021 року.

Перед ізраїльскою продукцією несподівано знову розкрилось вікно можливостей...

Це, серед іншого, було викликано тим, що військове керівництво у Індії почало сумніватися в ATAGS після того, як у вересні під час випробувань у неї вибухнув ствол. Це сталося через несправність боєприпасу, хоча сама гаубиця була визнана придатною для подальших випробувань.

Військове керівництво Індії хоче оновити парк артситсем

"Проте у американської гаубиці M777 також вибухнув ствол під час випробувань. Але в той час ніхто не ставив під сумнів можливості M777, оскільки це імпортна зброя. Якщо армія дійсно імпортує 1580 одиниць ATHOS 2052 з Ізраїлю і зробить невелике замовлення на ATAGS - це підірве довіру і надії приватного сектора в Індії.

І якщо уряд буде і далі так міняти свої рішення, то самозабезпеченість оборонної промисловості Індії може залишитися лише мрією", - казали представники індійської оборонної промисловості.

Але, якби там не було, перед ізраїльською продукцією несподівано знову розкрилось вікно можливостей.

Тож Тель-Авів намагається швидко формалізувати контракт Elbit на придбання артситсем АTHOS 2052 індійською армією. І для початку міноброни Ізраїлю спробувало потенціал епістолярного жанру. Чи буде цього достатньо, щоб переконати індусів? Здається, це вже цікаво всім...

Читайте також: Індія скасовує ембарго на імпорт артилерійських гаубиць калібру 155 мм: бо свої вибухають на випробуваннях