xcounter
#

Індія скасовує ембарго на імпорт артилерійських гаубиць калібру 155 мм: бо свої вибухають на випробуваннях

Скоріш за все, армія цієї країни закупить 1580 одиниць ATHOS 2052 у Elbit Systems
Індія скасовує ембарго на імпорт артилерійських гаубиць калібру 155 мм: бо свої вибухають на випробуваннях
13598

В результаті невдачі програми "Атманірбхар Бхарат Абхіяан" (Кампанія Самодостатньої Індії), уряд скасовує ембарго на імпорт артилерійських гаубиць калібру 155-мм/52 терміном на один рік.

Ембарго поширювалось на такі важливі озброєння, як буксирувані артилерійське гаубиці калібру 155-мм/52, легкі бойові літаки і вертольоти, підводні човни і штурмові гвинтівки під патрон калібру 7,62 × 39 мм.

Індія ембарго на зброю
Щоб дати поштовх програмі, 9 серпня міністр оборони Індії оголосив заборону імпорту 101 зразка озброєння і військової техніки

Однак ембарго відкладається на рік "службовим меморандумом", розміщеним на сайті міноборони Індії. У цьому документі сказано, що з грудня 2021 року буде введено заборону на імпорт будь-яких буксируваних артилерійських систем калібру 155-мм/52.

Читайте також: Чужого не купуємо: Індія вводить ембарго на 101 зразок імпортної зброї

Відстрочка ембарго на імпорт артилерійських гармат калібру 155-мм/52 дозволить Індії закупити 1580 ізраїльських 155-мм автономних буксируваних гаубиць ATHOS 2052 у Elbit Systems.

Головний виконавчий директор індійської оборонної компанії у виданні індійському виданню Business Standard заявив, що є тільки одна можлива мета для відстрочки ембарго на рік: імпортувати зброю протягом додаткового року, наданого для імпорту.

Ізраїльська гаубиця ATHOS 2052
Ізраїльська гаубиця ATHOS 2052 - альтернатива індійській ATAGS

Цей крок уряду дуже демотивує приватну компанію, яка вкладає час і гроші у розробку власних систем озброєння для збройних сил Індії.

"Ми не можемо зрозуміти, чому уряд сприяє імпорту артилерії, коли наші вітчизняні проєкти так добре розвиваються", - говорить посадовець, пов'язаний з програмою ATAGS (Advanced Towed Artillery Gun System).

ATAGS - це вдосконалена буксирувана гаубиця калібру 155 мм/52, яка розробляється для індійської армії Організацією оборонних досліджень і розробок (DRDO) спільно з Tata Power SED і Bharat Forge.

ATAGS - артилерійська система калібру 155 мм/52, яке встановило світовий рекорд по дальності стрільби в 48 км. ATHOS 2052 або інші 155-мм системи мають максимальну дальність всього 40-45 км, стверджують розробники у Індії.

Гаубиця ATAGS
Гаубиця ATAGS оснащена всім необхідним для індійської армії

Згідно Business Standard, індійські оборонні організації, які спільно створюють ATAGS, були задоволені забороною на імпорт. При ціні ATAGS приблизно в 205 000 $ за одиницю, замовлення на 1580 гаубиць ATAGS принесе бізнесу близько 324 000 000 $ для індійської оборонної промисловості.

Проте у міноборони Індії почали сумніватися в ATAGS після того, як у вересні під час випробувань у неї вибухнув ствол. Це сталося через несправність боєприпасу, і гаубиця була визнана придатною для подальших випробувань.

ATAGS розрив ствола
Розрив ствола - це звичайна подія при розробці артилерійського знаряддя

"Проте у американської гаубиці M777 також вибухнув ствол під час випробувань. Але в той час ніхто не ставив під сумнів можливості M777, оскільки це імпортна зброя. Якщо армія дійсно імпортує 1580 одиниць ATHOS 2052 з Ізраїлю і зробить невелике замовлення на ATAGS - це підірве довіру і надії приватного сектора в Індії.

І якщо уряд буде і далі так міняти свої рішення, то самозабезпеченість оборонної промисловості Індії може залишитися лише мрією", - кажуть представники індійської оборонної промисловості.

Читайте також: У 2021 році США значно посилить можливості ВМСУ у сфері протимінної безпеки